Belföld

A hétvégi időjárásra nem lesz panasz

ősz-napsütés (erdő, ősz, )
ősz-napsütés (erdő, ősz, )

Ködös és napos időszakok váltják egymást a hosszú hétvégén.

Szombaton az ország nagy részén túlnyomóan derült, napos idő várható csapadék nélkül, de északnyugaton többnyire erősen felhős vagy borult, párás, néhol ködös idő lesz, és ott jelentéktelen ködszitálás is előfordulhat. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet délután többnyire 20, 25 fok között, a felhős, ködös tájakon 15 fok körül valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet. Késő este 8, 14 fok közé hűl le a levegő – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Időjárásunkat a hosszú hétvége alatt alapvetően anticiklonális hatások alakítják, a változékonyságot (csapadékot, erős szelet) okozó légköri frontok elkerülik térségünket, az ország nagy részén a vénasszonyok nyarának megfelelő időjárásra számíthatunk. Kezdetben (szombat, vasárnap) a párásság, ködfoltok megszűnése után az ország legnagyobb részén a napsütés lesz a jellemző, és a hőmérséklet csúcsértéke többfelé meghaladhatja a 20 fokot.

Hétfőn, kedden azonban már több helyen – elsősorban a Dunántúl nyugati felén és az Északi-középhegység térségében – tartósabban megmaradhat az éjszaka képződő köd, illetve a földfelszín közelében kialakuló vékony rétegfelhő, és ebből helyenként jelentéktelen ködszitálás is előfordulhat, ezeken a tájakon viszont gyengébb lesz a nappali felmelegedés. A korábbi napokhoz képest alacsonyabb hőmérsékletre lehet számítani a délutáni órákban, már egyre inkább csak alulról közelítjük a 20 fokot, a tartósan ködös, felhős helyeken pedig mindössze kevéssel 10 fok fölötti hőmérséklet valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik