Belföld

Nem bírja árammal a NAV a bűnös számítógépeket

szerverszoba (szerverszoba)
szerverszoba (szerverszoba)

Nem tudja bekapcsolni az adóhatóság a nemrég lefoglalt szerverparkot, azt mondják, nincs elég áramuk.

Két hete kapcsolta le a NAV azokat a szervereket, amelyekről több ezren töltöttek le jogvédett tartalmakat emelt díjas sms-ekért, illetve PayPal-utalásokért cserébe. A hatóság szerint csak a filmekkel egymilliárd forintos kárt okoztak, így bár nem kis ügyről van szó, a NAV hiába próbálja komolyan venni, a szervertulajdonos szerint nincsenek a helyzet magaslatán.

Az Index szerint a NAV felhívta a cég tulajdonosát, és kérte, hadd vigyék vissza a szervereket, mivel nincs elég áramuk, nem tudják még bekapcsolni sem a szerverparkot. Kérték azt is, hogy a cég rendszergazdája legyen jelen, mivel a szakértő nem ért hozzá. A DTSH.hu tulajdonosa szerint apróbb dolgokkal is volt gondja a NAV-nak, például a lefoglalás helyszínén, a cég nyomtatójával nyomtattak, mert máshogy nem tudták megoldani.

A szerverterem egyébként a NAV közleményétől eltérően a tulajdonos szerint nem húsz-, hanem harmincmillió forintot ér, ráadásul a 140 terabájt warez adat is légből kapott, mivel a szerverparkhoz tartozó tárhely valójában 190 terabájtos, valamint a lefoglaláskor nem is kerestek konkrétan illegális tartalmakat.

Az Index az állításokkal kapcsolatban megkereste a hatóságot, de csak azt a választ kapta, hogy „több részletet a nyomozás érdekeire tekintettel nem tudunk megosztani a nyilvánossággal”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik