Belföld

Tovább fogy Csongrád megye lakossága

Az előzetes adatok szerint az élveszületések és a halálozások száma is emelkedett az idén, az előbbi nagyjából 7, az utóbbi mintegy 5 százalékkal.

Az elmúlt fél évtizedben csak Szeged tudta növelni népességét: a bevándorlásnak köszönhetően hat év alatt 6600-al gyarapodott a megyeszékhely lakossága.

A megyei 1662 születés és az 3008 halálozás különbözeteként kialakuló 1346 fős fogyás csaknem 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A természetes fogyás népességre vetített 6,4 ezrelékes megyei értéke változatlanul rosszabb, mint a 4,7 ezrelékes országos átlag – derül ki a KSH Szegedi Igazgatóságának adataiból.

A félév folyamán tíz Csongrád megyei csecsemő életét nem tudták megmenteni az orvosok, 4-gyel többét, mint egy évvel korábban. Így ezer élveszülöttre 6,0 csecsemőhalál jutott, 0,7 ezrelékponttal több, mint országosan.

2012 első felében – az országostól eltérően – élénkült a házasodási kedv, ez azonban csak enyhe korrekció az utóbbi évek alacsony szintjéhez képest. A hat hónap során 579 pár állt anyakönyvvezető elé, csaknem 2 százalékkal több mint 2011 hasonló időszakában. Ennek ellenére a megye lakosainak házasodási hajlandósága továbbra is alacsonyabb az országosnál, hiszen minden ezer lakosra 2,8 házasságkötés jutott, míg az ország egészében 2,9.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik