Belföld

Addig kell száradnia a paprikának, amíg nem zörög

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark hagyományos néprajzi rendezvényére idén is az ország számos pontjáról érkeztek a vendégek.

Addig kell száradnia, amíg nem zörög, de legkésőbb novemberre, a disznóvágás idejére már készen kell lennie az őrölt paprikának” – mondta a 83 éves Csicsai Imréné, aki Kiskunfélegyházáról látogatott el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

A skanzen Olvasókörének udvarán igazán paprikás volt a hangulat. A hatalmas paprikafüzérekkel díszített tornácon dél-alföldi muzsika szólt, miközben a látogatók nagy lelkesedéssel készítették a szép paprikafüzéreket, kóstolták a bográcsban főtt paprikás krumplit vagy vásárolhattak a hazai termékeket kínáló paprikapiacon. A legnépszerűbbnek ezúttal is a külü bizonyult, a legkisebbek mellett felnőttek és lelkes nyugdíjasok egyaránt törték a paprikát a fából készült, lábbal hajtott szerkezettel. Az átszitált terméket aztán haza is vihették ajándékba, hogy a vasárnapi pörköltöt ízesíthessék vele.

Az érdeklődők megismerhették a paprika feldolgozásának hagyományos módszereit, illetve egy paprikamolnár család tagjától a mai modern technológiáról is sok érdekességet tudhattak meg. A gyermekeket paprikakereső játékkal, paprikatotóval és paprikás gyurmával várták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik