Belföld

Felgyorsul a büntetés-végrehajtási adatforgalom

Börtön (börtön)
Börtön (börtön)

1,2 milliárd forintból korszerűsítik a hazai büntetés-végrehajtás informatikai rendszerét.

A pénzből bővítenék is a rendszert, egységessé téve azt. Ennek eredményeként az azonos funkciójú eszközök egymással helyettesíthetők, felcserélhetők, szükség esetén célirányosan átcsoportosíthatók lesznek.

Emellett a büntetés-végrehajtási szervezet informatikai szakállománya saját erőből képes lesz a tervezett infrastruktúra kialakítására, későbbi üzemeltetésére. E cél elérése érdekében valamennyi informatikus több speciális szakmai továbbképzésen vett részt.

A fejlesztés során meghatározó volt a fogvatartotti rendszer – FŐNIX – korszerűsítése, funkcionális bővítése. Új funkcióként jelenik meg a társszervekkel való online adatszolgáltatási képesség, ami lehetővé teszi nyomozó hatóságok és bírói szervek számára a törvényi felhatalmazásuknak megfelelő adatok lekérdezését, felhasználását. Ez a rendszer alkalmas a szolgálatszervezés számítógépes támogatására, a fegyelmi és büntetőügyek kezelésére, valamint az egészségügyi, fizikai, pszichikai állapotfelmérés eredményeinek nyilvántartására is.

A beruházásból megújult a humánerőforrás-, illetve fogvatartotti nyilvántartó- és adminisztrációs rendszer, mintegy 5000 hálózati végpont és 300 hálózati elem rendszerbe állításával a lokális hálózat, továbbá a BvOP központi és a bv. intézetek szerverparkja is.

A projekttel kapcsolatban csütörtökön konferenciát is rendeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik