Belföld

LMP: a Fidesz hadat üzent a választóknak

karacsony-gergely(960x640)(1).jpg (karácsony gergely, )
karacsony-gergely(960x640)(1).jpg (karácsony gergely, )

Karácsony Gergely szerint csak így lehet értelmezni azt, hogy a Magyarországon élők nem jelezhetik választási részvételüket levélben. A frakcióvezető-helyettes szerint a kormányoldal ezekkel a lépésekkel azt akarja elérni, hogy a lehető legkevesebben szavazzanak.

A politikus hangsúlyozta, az LMP számtalanszor elmondta, hogy a magyarországi lakhellyel rendelkező szavazók esetében semmi szükség a választási feliratkozásra. Miután jól működik a népesség-nyilvántartás, a szabályozás bevezetése a választójog durva korlátozása lenne.

A “rémregény még rémesebb fordulatot vett”, amikor az alkotmányügyi bizottság olyan módosítót nyújtott be, amely elveszi a Magyarországon élőktől a regisztráció legkönnyebb formáját, a levélben történő feliratkozást. Ha ezt elfogadják, akkor nagymértékben sérül a szabad választás lehetősége, és ez súlyos dilemma elé állítja az Alkotmánybíróságot (AB) és a választóközösség egészét – véli a politikus.

Karácsony Gergely szerint a Fidesz ezekkel a lépésekkel azt akarja elérni, hogy a kormánnyal elégedetlen választók ne menjenek el szavazni, miközben a hatalmon lévők abban bíznak, hogy saját szimpatizánsaikat “a Kubatov-féle adatbázis alapján” jól tudják mozgósítani.

A fideszes politikusok valószínűleg azért akarják az alaptörvénybe írni a szabályozást, hogy az Alkotmánybíróság ne mondhassa ki annak alaptörvény-ellenességét – mondta Karácsony, hozzátéve, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményével ellentétes a javaslat, ezért az LMP bízik benne, hogy az AB nemzetközi szerződésbe ütközés miatt alkotmányellenesnek minősíti a választási feliratkozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik