Belföld

Botka: “akkor végre talán megértették”

24.hu
24.hu

2012. 10. 03. 19:58

A szegedi polgármester Facebook oldalán reagált a szuperlézerről szóló kormányzati nyilatkozatra

A Szegedi Tudományegyegyetem rektora után a város polgármestere, Botka László is reagált a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kiemelt fejlesztési programokért felelő helyettes államtitkárának az Országyűlés innovációs és fejlesztési eseti bizottságának ülésén tett nyilatkozatára.

Földi Enikő az ülésen többek közt arról számolt be: az elmúlt időszakban feltőkésítették megvalósítást végző, veszteségessé vált ELI-HU Nonprofit Kft., -t két hónapon belül pedig lezárhatják a tárgyalásokat az Európai Unióval. Ezután várhatóan a jövő év elejére elkészülhet a végleges pályázati anyag, 2013 januárjában pedig már támogatási szerződéseket köthetnek.

A helyettes államtitkár szerint a nagyberuházás gyorsítását szolgálja az is, hogy a hatósági szinteket és feladatokat előre kijelölték egy kormányrendeletben, így meg lehet előzni, hogy az építési hatósági eljárások hónapokig elhúzódjanak, így a program végén sikerül behozni a magyar hátrányt.

Ezzel kapcsolatban szerdán a Szeged24 megkeresésére először a Szegedi Tudományegyetem rektora  reagált, aki többek közt azt mondta: nem tisztje firtatni, hogy nyáron miért akadt meg a nagyberuházás.

Dr Szabó Gábor rektor

Dr. Szabó Gábor “kis” aggódásának is hangot adott, mely szerint a szuperlézer fontosságát fel nem ismerő, a bürokratikus ügyeket gyakorlatban intézők, nem feltétlen szándékosan, csak az “aktákat tologatva” lassíthatják a beruhását, amely miatt szerinte, ha ez megtörténik, kicsúszhatunk az Unió által szabott határidőkből. Ugyanakkor a “hiányzó láncszemnek nevezte” a helyettes államtikár által mondottakat,  és úgy vélte akár “radikálisan” is felgyorsulhatnak az események.  

“Akkor végre talán megértették: az ELI (a szuperlézer) egész Európának fontos, ezért ad rá az EU pénzt!” – reagált  a kormányzati nyilatkozatra  Facebook oldalán a város polgármestere.

Botka Lászó polgármester

Botka László bejegyzésében azt írja: “ az Unió úgy döntött, hogy Európánk versenyképességének biztosítása érdekében 44 tudományos nagyberendezést hoz létre, ebből egyet nyert el Magyarország! Azért, mert a szegedi lézerfizikai iskola világhírű. Amikor a Fidesz és a kormány a lézerközpontot támadta, nem Szegedet támadta, hanem ezt a közös európai érdeket. Most úgy láttam eljutottak a falig, koppantak egyet, úgyhogy mostmár esetleg sürgősen folytatni kellene az előkészítő munkát. Én eddig is olyan óriási jelentőségűnek tartottam ezt a közel 65 milliárdos beruházást Szeged, sőt egész Magyarország számára, hogy együttműködésre hívtam mindenkit, remélem ezentúl így is lesz!”

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.