Belföld

Megtaláltuk Erdei Ferenc birkapörkölt receptjét!

24.hu
24.hu

2012. 09. 29. 06:00

"Büdösen" szerette a makói születésű, egykori földművelésügyi miniszter is.

Az egyik legnépszerűbb internetes kereső rendszere tíz másodperc alatt több mint húszezer találatot dob ki a “birkafőzés” kifejezésre. Bevalljuk férfiasan, nem néztük végig az összeset, de jópár rajongói klub oldalába benéztünk, melyekben késhegyre menő viták folynak arról, hogy “büdösen”, azaz a faggyújával együtt vagy nélküle jó a birkapörkölt, és milyen az “igazi.” Közben mindenki megosztja a maga receptjét. Az egyik ilyen oldalon megtaláltuk a makói születésű, a szegedi egyetemen tanult, az alföldi parasztság életéről írt híres szociográfiai munkáiról is ismert, a Nemzeti Pararasztpárt alapítójának, egykori földművelésügyi miniszternek, Erdei Ferencnek álláspontját és receptjét is.   

Eszerint ő is a ma már a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékében szereplő nagykunsági birkapöröltre esküdött. Azaz az ősi, karcagi  módon főzött pörkölt ” büdösen jó” híveinek táborát erősítette.

A Szellemi Kulturális Örökség videója a karcagi birkapörköltről

“A budapestiek és a dunántúliak húzódoznak a juhhústól, mert birkaszaga van (…) Persze akkor minek az egész, hiszen annyi erővel kecskehúst vagy békacombot is lehet enni. Aki igazán jól megfőzött birkahúst kóstolt, az megszereti ezt, s éppen azért kedveli meg, mert juhíze van, s messze elmegy érte” – fejti ki álláspontját  Erdei Ferenc.

Erdei Ferenc domborműve az ópusztaszeri emlékparkban

A paraszti kultúrában jártas miniszter szerint a jó birkapörkölt elkészítéséhez semmi más nem kell, mint betartani a kunsági pásztorok főzési módját.

“Bográcsban meg kell főzni a birkahúst, annál jobb, minél többféle testrész van benne, legjobb, ha egész birka a fejétől a farkáig. Persze, titkos fogások itt is vannak. Egyik ilyen, hogy földobja a birka-paprikást, ha a fejet és lábat megpörzsöljük, és azon bőrösen teszik a paprikásba. Másik, hogy a zsírban fonnyasztott hagymára a paprikának csak a felét teszik rá, a többit a végén, hogy pirosabb és frissebb ízű legyen. A bor hozzáadása is ilyen titkos fegyvernek tekintett, azonban ez csak babona. Bortól nem lesz jobb a birkapaprikás, legfeljebb kevésbé lesz juhízű, s kissé savanykás jelleget ölt, és eltorzulnak az ízei.

Elárulhatom, hogy a juhászok akkor főzik borral a birkapaprikást, ha a nyári melegben “megszagosodik” a hús. Ilyenkor kell a bor, hogy azt leplezze. Hasonlóképpen babona, hogy jobb lesz, ha csípős csöves paprikát tesznek bele. Ez is elrontja a birkában rejlő finom ízeket. Jó bele a csöves paprika, de csak akkor, ha nem erős(….)Vízben főtt krumpli való hozzá, és mehet a savanyúság is, de puszta kenyérrel még jobb. Mindenféle bornak jó ágya is ez, de különösen jó rá a siller és a vörös bor. A Kunságban főzött birkapaprikás szekszárdi borral a válogatott gyönyörűségek közé tartozik” – írja Erdei Ferenc

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.