Belföld

A szegénység hamarabb öl

24.hu
24.hu

2012. 09. 27. 11:30

Még ma is van olyan hely az országban, ahova rossz időben nem tud bemenni a mentő, ha baj van. Helyzetkép egy budapesti egészségügyi szakmai nap kapcsán, melyen többek közt a WHO is ott volt.

“Elvünk, hogy mindenki olyan lakást kapjon, amilyenre megérett. (…) Ezért javasoljuk mi a végrehajtó szerveknek, hogy éljenek a lépcsőzetes lakáskiutalás lehetőségével” – ez az 1977-es minisztanácsi kijelentés jól jellemzi azt a máig elhúzódó “fokozatosságot”, amely miatt rossz időben a nyomorúságos körülmények közt élőkhöz a nagy sár vagy hó miatt még ma sem tud eljutni a mentő.

Pedig a felárkózásban a kezdeményezések sikere múlhat azon, hogy a programba bevontak milyen egészségi állapotban vannak- jelentette ki a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár egy budapesti egészségügyi szakmai napon, melyen sokak mellett a legnevesebb egészségügyi világszervezet, a WHO képviselője is jelen volt.

A találkozón Langerné Victor Katalin többek közt azt fejtegette: sokat nyom a latba, hogy az a mélyszegénységben élő felnőtt, akinek van állása, tudjon munkába járni, betegsége, hiányzásai miatt ne küldjék el, és a gyerekek is egészségesen fejlődjenek. A helyettes államtitkár úgy vélte: a felzárkózás minden területe összefügg az egészségmegőrzés fontosságával, szükség van tehát arra, hogy javuljon a hátrányos helyzetben élők egészsége, melyhez elengedhetelen a betegségek felismerése, gyógyítása mellett a megelőzés, a szemléletformálás és az, hogy az érintett szakemberek is magukénak érezzék a felzárkózás fontosságát.   

A helyzetről

” Nincs itt semmi, se víz, se gáz, se fürdőszoba, csak egy udvari csap. Pár éve szórtak csak szét kavicsot az utcában, hogy a mentő be tudjon jönni hozzánk rossz időben” – mondta el a Szeged24-nek egy, az “átkosban” a dorozsmai nyomortelepről a szegedi, cserepesi szegénysorra költöztetett asszony, ahol a majd száz éves, düledező házak közt van olyan, amelynek még valamelyik fala is hiányzik.

Hajdú Géza szegedi romológus felvétele

Csaknem százezren nyomortelepi körülények közt

Bár átfogó kutatás eddig soha nem készült, a szociológiai felmérések szerint csaknem százezer nyomortelepi korülmények között élő ember van ma Magyaroroszágon. A kutatások szerint ezek a helyek a hiányos közszolgáltatások mellett túlzsúfoltak, az itt élők zöme munkanélküli és többnyire valamilyen betegség sújtja.

Rövidebb az életük

A felmérések azt mutatják: a nyomortelepi körülmények közt élők átlagéletkora akár tíz évvel is rövidebb, mint a tehetősebbeké, a különböző járványoktól is leginkább ők szenvednek, mert  növeli a fertőzések kockázatát a szegényes, egészségtelen lakókörnyezet.

Azt nemzetközi kutatások is igazolták már, hogy a halálozási arányok szorosan összefügnek a társadalmi egyenlőtlenséggel. Bár itthon a nyomoban élők korai haláláról csak helyi vizsgálatok készültek, ezek azt mutatják: az elégtelen lakókörülményekkel és táplálkozással kapcsolatosan fellépő szív-, érrendszeri, légzőszervi betegségek szedik leggyakrabban áldozataikat a mélyszegénységben élők közt.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.