Belföld

Polt Péter apját is hibáztatja a Jobbik

Polt Péter (polt péter, ügyészség)
Polt Péter (polt péter, ügyészség)

Kiakadt a Jobbik, hogy a főügyészség elutasította a Mansfeld-per ügyésze ellen tett feljelentést.

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította – a Mansfeld Péterre is halálos ítéletet kérő – Mátsik György volt ügyész elleni feljelentést, az indoklás pedig szerintük egyenesen „vérlázító”.

Az egyik feljelentő, Szilágyi György országgyűlési képviselő úgy véli, az indoklás hemzseg a „szakszerűtlenségektől, a jogi hibáktól és a történelemhamisításoktól”. Emlékeztetett: az ügyészség azért utasította el a feljelentést, mert az abban hivatkozott cselekmény nem bűncselekmény, az egykori ügyész az akkor hatályos törvények alapján kért halálbüntetést ötvenhatos forradalmárokra.    

Szilágyi György ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: már a nürnbergi perben is kimondták, hogy a hatályos törvények betartása nem lehet felmentő körülmény, a feljelentők a kommunista bűnök elévülhetetlenségéről szóló törvény alapján várták az ügyészégi vizsgálatot.    

„Amikor ma Magyarországon az ügyészség kiad egy ilyen indoklást, akkor vajon a legfőbb ügyésznek van-e felelőssége, és nem kellene-e Polt Péternek lemondania?” – tette fel a kérdést.     

Felidézte, hogy Polt Péter édesapja Polt Miklós volt, aki „a Kádár-rezsim alatt a Legfőbb Ügyészségen a bírósági főosztály örökös vezetője” volt. Lehet, hogy ezért nem történhet ezekben az ügyekben előrelépés? – vetette fel az ellenzéki politikus.    

A döntés ellen a négy feljelentő közül Mansfeld László, az 1956-os forradalom után kivégzett Mansfeld Péter testvére élhet panasszal, nyolc napon belül. Szilágyi György ugyanakkor ismertette, hogy Mansfeld László nem fog panasszal élni, mert már „nem hisz az igazságszolgáltatásban, nem hiszi, hogy valaha elnyerik büntetésüket a felelősök, és feleslegesnek érzi, hogy panasszal éljen”.   A Jobbik szerint ezzel a döntéssel az ügyészség „szembeköpi az áldozatokat és családtagjaikat” – mondta Szilágyi.

Ha utánaolvasna Mansfeldnek, ide kattintva megteheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik