Belföld

Feljelentették a Mansfeld-per ügyészét

jobbik-pofosz (ingyenes, Szilágyi György, Murányi Levente, Dégi András, Mansfeld László)
jobbik-pofosz (ingyenes, Szilágyi György, Murányi Levente, Dégi András, Mansfeld László)

A Jobbik azt szeretné, ha előzetesbe kerülne Mátsik György.

Kapcsolódó cikkek

Mansfeld László, az ’56-os megtorlásokban kivégzett Mansfeld Péter testvére, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége és a Jobbik feljelentette az ügyészt, aki a halálbüntetés kiszabását kérte a szabadságharcosra.

Mátsik Györgyöt többrendbeli szándékos emberölés, szándékos súlyos testi sértés, kényszervallatás, jogellenes fogva tartás és bűnpártolás miatt jelentették fel, kérve az ügyészséget, hogy mielőbb bírálja el a beadványt.

A Jobbik szeretné, hogy a még szintén élő kommunista bűnösökkel való összebeszélés és a szökés lehetőségének megakadályozása érdekében az ügyészség mérlegelje Mátsik György előzetes letartóztatásba helyezésének lehetőségét.

A Jobbik korábban arra kérte az ügyészséget, mérlegelje Biszku Béla előzetes letartóztatásának lehetőségét, hogy a volt belügyminiszter ne beszélhessen össze Mátsik Györggyel. A párt szerint Biszku Béla és Mátsik György is kommunista bűncselekményeket követett el, és ezek eltitkolására összebeszélhetnek, vagy befolyásolhatják egymás vallomását.

„Ha Csatáry Lászlót felelősségre lehet vonni, akkor Biszku Bélát is ugyanilyen törvények, ugyanezen paragrafusok alapján felelősségre lehetne vonni” – érvelt a radikális párt.

Az ügyészség Biszku Bélával szemben március elején indította el a nyomozást, több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított, emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával.

Májusban három hónappal meghosszabbították a nyomozást. A „lex Biszkuként” elhíresült Btk.-módosítást az a Gellért Ádám nemzetközi jogász dolgozta ki, aki jelenleg a Csatáry-ügyben végzett több hónapos iratfeltárást és kutatást, és tárt a nyilvánosság elé az egykori gettóparancsnokra nézve terhelő dokumentumokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik