Belföld

250. tanévét nyitotta meg a szegedi piarista gimnázium

Szegedi dóm (ingyenes, szegedi dóm, )
Szegedi dóm (ingyenes, szegedi dóm, )

Több ezer hívővel teljesen megtelt a szegedi Dóm vasárnap délután, ahol a város piarista gimnáziumának 250. tanévnyitója alkalmából celebrált iskolanyitó Veni Sancte szentmisét a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke.

Kiss-Rigó László a misén a tettek fontosságát hangsúlyozta “a magasztos eszmék mai társadalomra jellemző hangoztatása” helyett. A mise után a résztvevők átvonultak a piaristák korábbi iskolaépületéhez, ahol jelenleg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi Kara működik. Az Aradi vértanúk terén az egybegyűltek emléktáblát avattak és koszorúztak.

Ünnepi beszédében Szabó Gábor az SZTE rektora fontos dolognak nevezte, hogy a középiskola és az egyetem összekapcsolódjon, és úgy vélte, ez a pillanat erre jó példát mutat. A két szférának össze kell fonódnia, hiszen ha nincsenek tehetséges hallgatók, az egyetem sem tud dolgozni – mondta.

Labancz Zsolt, a piarista rend magyarországi tartományfőnöke felidézte a rendalapító Kalazanci Szent József munkásságát, aki csavargó gyerekeken akart segíteni, de rajtuk keresztül kora egész társadalmának visszásságára tapintott rá. “Ügyesen látta meg saját korának, az őt körülvevő társadalomnak a szükségleteit és párbeszédbe lépve a hiánnyal, arra találóan választ is tudott adni” – mondta.

A tartományfőnök emlékeztetett arra, hogy sok város iskoláztatása a piaristákkal indult Magyarországon is.

A piarista gimnázium jelenéről szólva elmondta: Kalazanci Szent József öröksége ma is érvényes, s a mostani zűrzavaros, átalakulóban levő világban olyan személyre szabott iskolát működtetnek, melyben fontos helyet foglal el a közösség, és meghív a keresztény életre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik