Belföld

Erősödik a pollenkoncentráció

Közeleg az augusztus közepe, ami általában a legnehezebb időszak kezdetét jelenti a pollenallergiában szenvedők számára.

Országosan jelenleg közepes szinten vannak jelen a parlagfű és a libatopfélék, így csak a nagyon érzékeny allergiásoknak okozhatnak tüneteket. Magasnak mondható viszont az üröm és a kender, ami viszont minden allergiásnak okozhat tünetet, az útifűtől és a pázsitféléktől viszont egyelőre nem kell tartanunk. Jó hír még, hogy a gombafélék pollenkoncentrációja a hét közepére csökkent.

A parlagfű pollenkoncentrációja átlagban közepes szintet ért el. A csalánfélék koncentrációját magasabb mértékben regisztrálták, viszont alacsonyabb értékű volt pázsitfűfélék illetve az ernyősvirágzatúak virágpora. Mindenki fellélegezhet, hiszen egyelőre nincs riasztás a parlagfű koncentrációja miatt – tájékoztatta a Szeged24-et az Országos Közegészségügyi Intézet.

Magasabb arányban jelennek meg a levegőben a csalánfélék valamint a kenderfélék, viszont a gombák pollenkoncentrációja most nagyon magas. Ha valaki érzékeny a gombák pollenjére, akkor ajánlott légzésvédő maszkot használni. Kéttípusú maszkból választhathatunk: az egyik a praktikusan összehajtható álarc, a másik pedig a formázott porálarc, melynek viselése egyszerűbb, hiszen egy szilikon szegély segítségével résmentes védelmet tud biztosítani az érzékenyen érintő személyeknek.

Szegeden a levegő minősége is elfogadható állapotban van jelenleg, nem tartalmaz domináns légszennyező anyagot.

Mucsi Ágnes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik