Belföld

„280 egy liter benzin? Mi lesz velünk?”

Az üzemanyag ára növekedett, a tankolási kedv viszont csökkent hazánkban. Ez derült ki a felmérésekből.

Két éve többet tankoltunk, mint idén, ám mégsem fizetünk sokkal kevesebbet az üzemanyagért 2012-ben sem. Íme egy áttekintés, hogy miként alakultak az árak 2010 és 2012 között:

A három évvel ezelőtti 280 forintos benzinárnak sem örültünk. Pedig a diagramot elnézve nagyon is kellett volna. A gázolaj és a 95-ös üzemanyag is folyamatosan emelkedett 2009 óta. 2011-ben a gázolaj ára megelőzte a benzinét; napjainkban nagyjából egyforma árkategóriában mozog a két üzemanyagtípus. A szakértők szerint a drágulás eredménye magától értetődő: kevesebbszer és kevesebbet tankolunk.

Persze nem mindenki teheti meg, hogy spóroljon az üzemanyagon. „A mentőknek és a tűzoltóknak például muszáj elegendő mennyiséget tankolni. A kiszállásokat itt az esetek száma határozza meg, nem fordulhat elő, hogy egy szer vagy egy mentő üzemanyag nélkül maradjon. A szükséges anyagi keret rendelkezésre áll, így a katasztrófavédelem el tudja látni feladatát – tudtuk meg a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből.

Sok civil azonban kétszer is meggondolja: érdemes-e autóba szállnia? „Ritka az olyan vásárló, aki tele kéri a tankot. Sokan csak néhány litert tankolnak öt vagy tíz ezer forintért, ám olyannal is találkoztam már, aki mindössze négy litert kért.” Mesélte a Győr24-nek egy győri benzinkút munkatársa.

Az ábrán is látható

Ajánlott videó

Olvasói sztorik