Belföld

Minden ember érintett valamilyen emésztőrendszeri gondban

Új távlatok nyílnak az emésztőrendszeri betegek gyógyításában, emellett Szeged a szakterület nemzetközi fővárosa is a héten.

Egy sikeres uniós pályázat eredményeként telemedicina rendszert építhet ki a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinikája és a temesvári Viktor Babeş Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztroenterológiai Klinikája, ami jelentős előrelépés mind a romániai, mind a magyarországi, határmenti régió emésztőrendszeri betegeinek gyógyításában és az orvosképzésben – tájékoztatott szerdán a program bemutató megnyitóján dr. Wittmann Tibor, a projekt vezetője.

Az új technológia, a telemedicina egy videokonferencia rendszer, amely valós idejű közvetítéssel lehetővé teszi egy beteg vizsgálatát, dokumentációjának áttekintését, a konzíliumot az orvosok közt, emellett új távlatokat nyit az elméleti és a gyakorlati orvosképzésben is – magyarázta a szegedi egyetem professzora. Dr. Wittmann Tibor hangsúlyozta: az új módszer további előnye, hogy miután Csongrád megyéből Temesvárra és fordítva rendszeresen járnak páciensek, a jövőben a betegek így gyorsabb, pontosabb végleges diagnózist és korszerűbb ellátást kaphatnak, anélkül, hogy személyesen „rángatni kellene őket”. Ráadásul mindez nem kerül pénzükbe, ami jelenleg nem így van – emelte ki Ioan Sporea professzor. A temesvári klinika vezetője arról számolt be, hogy közössé szeretnék tenni a határmenti régióban a betegellátást: azt, hogy a Csongrád, Temes és Arad megyei páciensek biztosítási kártyáját mindkét ország kölcsönösen elfogadja. Ebben a magyar hatóságok már megtették a szükséges intézkedéseket, melyeket a román félnek kell még aláírnia – tette hozzá a szegedi professzor.

Dr. Wittmann Tibor azt is elmondta: a 188 ezer eurós – azaz a jelenlegi árfolyamon durván 54 millió forintos – összköltségvetésű projekt óriási segítség a gyomor, a vastagbél és a máj nehezen diagnosztizálható betegségeinek gyógyításában és abban, hogy a telemedicina rendszerrel a programban részt vevő két egyetem nem csupán egymással, más intézményekkel is kapcsolatot teremthessen.

Emellett csütörtöktől vasárnapig a szakterület nemzetközi központja is Szeged, miután az Európai Gasztroenterológiai Társaság (UEG) a várost választotta 25., jubileumi konferenciájának helyszínéül. A találkozón mintegy tíz ország harminc élvonalbeli tudósa tart elméleti és – idén először – gyakorlati kurzust is harminc kiválasztott fiatal (35 év alatti) magyar kutatónak. Amerika egyik leghíresebb kutatóintézetéből, a National Institutes of Health-ből (NIH) – ahol számos Nobel-díjas tudós dolgozott, köztük Szent-Györgyi Albert – is érkezik előadó – mondta el a Szeged24-nek a konferencia egyik házigazdája, a Bolyai-díjjal nemrég kitüntetett dr. Hegyi Péter, aki a Szent-Györgyi Albert-emlékév alkalmából rendezett Nobel-díjasok szegedi találkozójának is szervezője volt.

A szegedi egyetem szakembere elmondta: a már megérkezett neves tudósok beszámolnak a fiatal kollégáknak a gasztroenterológia legfrissebb kutatási eredményeiről, és „a betegágytól a laboratóriumig” vezetve a gyakorlatban is oktatják őket a legújabb módszerekről.

„Nincs olyan ember, akit legalább alkalmilag ne érintene az emésztőrendszeri megbetegedések valamilyen formája,  a nyelőcsőrákban szenvedők aránya pedig például egyre növekszik” – hívta fel a figyelmet a szakterület súlyára dr. Hegyi Péter. A gyomor és a bélrendszer naponta nagyjából tíz liter folyadékot „menedzsel”, amihez szervezetünk komoly, összehangolt működése kell. Ha ebben zavar támad, abból rengeteg betegség adódhat, a könnyű esetektől a halálos kimenetelűekig – magyarázta a kutató, aki hangsúlyozta: éppen ezért vegyük komolyan emésztőrendszeri gondjainkat.

Dr. Hegyi Péter azt is elmondta: a gasztroenterológiai betegségek zöme mindenhol a világon az életmóddal függ össze, ezért is kellene ügyelnünk a helyes táplálkozásra, hogy lehetőleg elosztva, többször, de keveset együnk, rostdús, elég folyadéktartalmú, egészséges ételekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik