Belföld

Ózonnal mérgez minket a hőség

légkörfizikus (ingyenes, napsütés, uvb, )
légkörfizikus (ingyenes, napsütés, uvb, )

Az ózon a kötőhártyát, az orr és a felső légutak nyálkahártyáját izgatja. Nehézlégzést, köhögést okozhat, erősíti az asztma tüneteit. Az idősekre és a fiatalokra a legveszélyesebb.

A nagy meleg kedvezőtlenül befolyásolja a levegőminőséget is – közölte az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) pénteken. Az elmúlt napokban néhány nagyobb településen emelkedett az ózonkoncentráció a délutáni órákban. Csütörtökön az ózon koncentrációjának nyolcórás „mozgóátlag-maximuma” már egyre több városban haladta meg az egészségügyi határértéket jelző, köbméterenkénti 120 mikrogrammot. Pécsett a kültéri mérőállomás pedig több mint 3 órán keresztül köbméterenkénti 180 mikrogrammos, vagyis a tájékoztatási küszöbértéket meghaladó légszennyezettségi szintet jelzett.

Az OKI kiemelte: az ózon elsősorban a kötőhártyát, az orr és a felső légutak nyálkahártyáját izgatja. Ez egyes betegségekben szenvedőknél, illetve az intenzív mozgást végző gyermekeknél és felnőtteknél is enyhe légzési nehézséget okozhat. Súlyosbítja az idült légzőszervi betegségek és az asztma tüneteit, köhögést, nehézlégzést idézhet elő. Az OKI közleménye szerint fokozott kockázatnak vannak kitéve a keringési, légzési betegségben szenvedő, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékenyek. Nekik és a kisgyermekeknek azt javasolják, a délutáni órákban minél kevesebbet tartózkodjanak szabadban – olvasható az OKI közleményében.

A talajhoz közeli ózon a nyári szmog egyik fő komponense, amely a napsugárzás és a magas hőmérséklet hatására nitrogén-oxidokból és illékony szennyező anyagokból fotokémiai reakciók termékeként keletkező, úgynevezett másodlagos szennyező. A hőmérséklet, a szél, a napsugárzás, a páratartalom, a levegő keveredése egyaránt elősegítik az ózon képződéséhez szükséges vegyületek feldúsulását. Az ózonképződés a napsugárzástól is függ, ezért a magas ózonkoncentrációkat a meleg nyári hónapokban mérik – írta az OKI, hozzátéve: a maximális értékek általában nem a nagyvárosok központjában, hanem a város szélén, esetleg még távolabb jelentkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik