Belföld

Vona kihívta Köves Slomó rabbit

A Jobbik elnöke nyilvános vitára hívta a magyar zsidóság egyik vezető rabbiját az antiszemitizmusról. Vona Gábor szerint a Jobbikban nem szempont a származás.

Vona Gábor, a Jobbik-elnök pénteken bejelentette, nyilvános vitára hívja Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját. Vona szerint bebizonyosodott, hogy a Jobbik nem antiszemita és nem rasszista párt, ezért ideje ezt a kérdést végleg lezárni.

A pártelnök szerint csak a hazai és nemzetközi médiatorzításnak köszönhető, hogy a Jobbikot antiszemita és rasszista pártnak tartják. „Mutassanak egyetlen antiszemita, fajgyűlölő megszólalást tőlem!” – mondta Vona Gábor és hozzátette, a nyilvános vita kezdeményezésének oka, hogy a párt valódi problémákkal kíván foglalkozni és nem érdeke az antiszemita kérdés felszínen tartása. „A Jobbik programjában egyetlen pont sincsen, amely magyar állampolgárok között bőrszín, vallás, etnikai hovatartozás alapján különbséget tesz” – mondta a pártelnök. Szerinte Izrael állam politikájának kritikája és bizonyos zsidó szervezetek tevékenységének vitatása gyakran téma, de ez nem antiszemitizmus. Vona szerint az ezzel kapcsolatos vádak célja, hogy a Jobbik megerősödésének útját elvágják és megpróbálják megakadályozni, hogy a jelenlegi kormánypárt legfőbb kihívójává váljon 2014-ben.

A Hír24 kérdésére, hogy ezek szerint sem nem akadály, sem nem feltétel a származás a párttagsághoz, vagy akár a pártban vezető tisztség betöltéséhez, Vona Gábor úgy válaszolt, nem vizsgálják a jelentkezők származását. A sajtótájékoztatón a pártelnök kifejtette, a magyarok nem elő-, hanem utóítéletesek. Kiállt a zsidó származású borsodi Jobbik-elnök, Szegedi Csanád mellett is, akit harcostársának nevezett.

Szegedi Csanád 2010 novemberében az m1 Ma reggel című adásában

Vona Gábor a sajtótájékoztatón meglepetésként értékelte a Szegedi Csanád zsidó származásának nyilvánosságra kerülését. A Hír24 felvetésére, hogy lehet ez meglepetés, ha bizonyos források állítják, hogy Vona már 2010 novemberében is tudott az ügyről, a pártelnök úgy reagált, valóban hallott már akkoriban efféle pletykát, de bizonyíték hiányában nem adott nekik hitelt.

A Jobbik pártlapja, a Barikád némiképp árnyaltabban közelít a kérdéshez: “Ki provokál kit? Nemzetközi és magyarországi zsidók össztüzébe került hazánk, mert magyar emberek, önkormányzatok emléket állítottak a Trianonnal kivéreztetett országot felvirágoztató Horthy Miklósnak és korának” – áll a lap legfrissebb számának cikkajánlatában, rögtön Vona Gábor, az antiszemitizmus vádját cáfoló cikke alatt.

Kerestük az ügyben Köves Slomót, egyelőre hiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik