Belföld

Megkerülhetetlen lesz a tranzakciós illeték

A tranzakciós illeték szabályai még változhatnak; az illeték nem lesz elkerülhető a pénzmozgások külföldre menekítésével - írja a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki számában Balog Ádám, a nemzetgazdasági tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: a pénzek külföldre irányítását megelőzendő reális, teljesíthető adószabályokat igyekeznek alkotni. Bármikor lehet olyan eljárásjogi rendelkezéseket hozni, amelyek gátat vetnek az adóelkerülésnek.

A helyettes államtitkár szerint a vállalati ügyletek megadóztatására több megoldás is lehetséges. Szóba jöhet például a felső határ bevezetése, miként elképzelhető az is, hogy különféle összegekre különféle adómértékeket szabna, és felvetődött egyes tranzakciók adómentessé tétele is.

A lap piaci forrásokra hivatkozva azt írta, a minisztérium korábban közzétett tervei között 30 ezer forintos határ szerepelt, de erről utóbb nem született döntés. A bankszövetség, amely az egy ezrelékes adókulcsot elfogadhatónak tartja, ennél jóval alacsonyabb – néhány ezer forintos -, egy utalásra megszabott felső határt tartana elfogadhatónak.

Balog Ádám elmondta, hogy az idén bankadó címén 105 milliárd forintot vár a költségvetés, jövőre a belépő tranzakciós illetékből 280 milliárd, bankadóból 68 milliárd, 2014-ben tranzakciós illetékből 320 milliárd forintra számítanak. Az összeg 2014-ben azonban nem azért nő, mert az illeték emelését tervezik, hanem azért, mert a 2013 decemberi tétel 2014 januárjában érkezik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik