Belföld

Fizetős lesz a Budapest név?

budapest (budapest, )
budapest (budapest, )

Tarlós István javaslata szerint az állandó névhasználat 750 ezer forintba kerülne, a már megszerzett nevekért nem kellene fizetni, de azt az önkormányzat letilthatná.

Az Ado.hu cikke szerint a Budapest név, és változatainak – Buda, Budai, Budapest, Budapesti, Budapest Főváros, Budapest Fővárosi, Főváros, Fővárosi, Pest, Pesti, Pest-Buda, Pest-Budai – felvételéről, illetve használatáról 1994-ben fogadott el rendeletet a testület, azóta több mint ezer, elsősorban gazdasági társaság kérelmezte a névhasználatot. A főpolgármester indoklása szerint a névhasználat kifejezetten előnyös volt a cégeknek, az engedélyezésért azonban korábban semmiféle ellentételezést nem kért az önkormányzat.

A jövőben fizetniük kellene és az összeget az időtartam és a felhasználási mód alapján határoznák meg. Ha egy gazdasági társaság elnevezésében határozatlan időre kérné a nevet, akkor 750 ezer forint megfizetésére lenne köteles, míg egy emléktárgyon, kiadványon való feltüntetés ellenértéke darabonként 100 forint lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik