Belföld

Riasztó idő jöhet – a fél ország vörösben

villámok (villámok, )
villámok (villámok, )

Az Alföld középső területein és a Tiszántúlon orkán erejű (120km/h-s) szél fújhat és 4-5 centis jég eshet.

Éjszaka már több helyen lecsapott a vihar, egy szupercella haladt ugyanis a déli, délkeleti országrészből kelet felé. Több helyen hullott jég, miközben villámlott és dörgött az ég. A villámlások miatt több épület kigyulladt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország hét keleti (Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés) megyéjére kiadta a legmagasabb (piros), harmadfokú figyelmeztetést.

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett ugyanis sokfelé lehet számítani heves zivatarokra, amelyeket többször felhőszakadás, illetve akár 2-3 centiméteresnél is nagyobb jég kísérhet. Délután és este a Dunántúl délkeleti részén, az Alföldön és északkeleten a heves zivatarokhoz 90 km/h-t meghaladó szél, jégeső (2 cm fölötti átmérővel) és rövid idő alatt 30-50 mm csapadék társulhat.

Ezen belül az Alföld középső területein és a Tiszántúlon zivatarrendszer is kialakulhat, így ebben a térségben kiemelt kockázata van a zivatarokat esetlegesen kísérő orkán erejű (120 km/h fölötti) szélnek és az akár 4-5 centinél is nagyobb jégnek. Hétfőn már csak szórványosan valószínű zivatar, legkisebb eséllyel északnyugaton. A déli, délkeleti megyékben viszont heves zivatar hétfőn is várható, felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel – tudatta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szintén hét megyében (Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Baranya és Somogy) másodfokú (narancs), az ország észak-nyugati területein pedig elsőfokú (sárga) figyelmeztetés érvényes.
Éjszaka 13, 18 fokig hűl a levegő. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21, 26 fok között, de északnyugaton hűvősebb, délkeleten melegebb lehet.Hétfőn kevesebb helyen, inkább a déli megyékben lehet számítani intenzívebb esőzésre, kedden viszont ismét várható egy, az országon átvonuló zivatar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik