Belföld

Pilótajáték a bliccelőket támogatni?

Egy lelkes csapat egyhavi bérlet áráért egész évre ingyen tömegközlekedést ajánl Budapesten. Az ötlet több mint meghökkentő, de nagyon egyszerűnek tűnik.

A csoport a 9800 forintos, a dolgozó BKV-bérletnek megfelelő éves tagdíjakból tagjainak utólag megtéríti az ellenőrnek a helyszínen kifizetett pótdíjat. A Bliccelőket Támogató Csoport a pótdíjbizonylatért cserébe adja oda a potyautasoknak a pénzt. A Hír24 kérdéseire emailben válaszoló egyik szervező azt mondja, hogy természetesen nem a jegy nélkül utazást akarják népszerűsíteni.

„Csoportunk célja nyomatékosan felhívni az illetékesek figyelmét a BKV és a budapesti tömegközlekedés tarthatatlan helyzetére. Folyamatos akciókkal, kezdeményezésekkel, szükség esetén polgári engedetlenségi mozgalom szervezésével szeretnénk nyomást gyakorolni a döntéshozókra, hogy biztosítsanak az állampolgároknak a 21. századi Európában elfogadott, kulturált, biztonságos és korszerű tömegközlekedést.”

Vagyis inkább valamiféle szabadságharcos városi gerilla csoportnak gondolják magukat.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Csalás

Ezzel szemben az általunk megkérdezett jogászok szerint egy ilyen csoport működése komoly aggályokat vet fel. A kevés információ miatt mindenki csak óvatosan fogalmaz, de abban három ügyvéd is egyetértett, hogy a csalás megállhat egy esetleges vizsgálat után.

A BKK szerint is

A Budapesti Közlekedési Központ jogászai is vizsgálatot indítottak és közleményt adtak ki a csoport megalakulásának hírére. Ebben azt írják, hogy vizsgálódnak a „nyilvánvalóan jogellenes tevékenységet jelentő, piramisjáték-szerű bliccelési kockázatközösségi szövetség ellen, melynek eredményeként mind polgári, mind büntetőjogi szempontból a legszigorúbban fellépünk a szervezők ellen. Szeretnénk ezúton is mindenkit emlékeztetni: a bliccelők a jegyüket és bérletüket megváltó utasokat és minden adófizetőt károsítanak meg, hiszen a szolgáltatás fenntartására jut kevesebb forrás károkozás által, ez pedig csökkenti a közösségi közlekedési szolgáltatás színvonalának javítására fordítható büdzsét és még több adóbevétel, közpénz bevonását teszi szükségessé a szolgáltatás fenntartásához. Kérjük minden utasunkat, hogy ne csatlakozzon a felhíváshoz, hiszen azon túl, hogy a blicceléssel kárt okoz, könnyen átverés áldozatául eshet, hiszen a BKK az esetben is eljár a bliccelésen kapott utassal szemben, ha az illető bármilyen egyesületnek, szövetségnek „tagdíjat” fizetett és végül mégsem kapott cserébe semmit, ahogy ez a piramisjátékoknál lenni szokott.”

A BTCS szerint nem

A bliccelők erre azt írják, hogy „a BKK álláspontjával a jogászaink nem értenek egyet. A nekünk válaszoló alapító azt írta, hogy eddig nem tettek semmi törvénytelent, és a jövőben sem akarnak törvénysértést elkövetni, sem törvénysértésre buzdítani”. A bliccelők szerint jegy nélkül utazni nem törvénysértés, sem a Btk., sem a szabálysértési törvény nem szankcionálja. Ha a bliccelés nem törvénysértés, akkor hogy lehetne törvénysértés, ha valaki támogatja a bliccelést – teszik fel az egyébként jogos kérdést.

De a kérdésnek erkölcsi vonatkozása is van. Egy olyan országban ahol sport az adóelkerülés, a lógás és a másikra mutogatás, ott talán nem a legjobb üzenet bliccelésre buzdítani – írtuk a Bliccelőket Támogató Csoportnak.

Válaszukban leszögezték, hogy nem a bliccelés támogatása a cél, „ez semmi más, mint egy figyelemfelkeltő akció arra, hogy az illetékesek tegyenek végre valamit.” A valami pedig szerintük „konkrét kormányzati lépések, a BKV pénzhez juttatása, a járműpark komoly százalékának lecserélése, elsőként a 40 éves roncs metrók kukázása.”


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Piramisjáték

Ezzel szemben a BKV-figyelő blog szerkesztője azt mondja, hogy ezzel nem lehet célt érni. Gál Mihály szerint ettől nem lesz jobb a BKV. „Visszajelzések kellenek, panaszok, és javaslatok, azokkal lehet mit kezdeni. A BKV-figyelőn az elmúlt öt évben csaknem 4000 olvasói levél, panasz jelent meg, és a felvetett problémákat a BKK (korábban a BKV), nagyon sok esetben orvosolta, és nagyon sok mindenen közös erővel sikerült változtatnunk. Úgy hiszem, hogy ennek van jövője, nem az ilyen piramisjátékoknak.” Mert a BKK-hoz hasonlóan Gál Mihály is egyszerű piramisjátéknak gondolja a dolgot.

Megérdemlik

Az évek óta a BKV mindennapjait blogosító szerző szerint „az elején nyilván lesz 1-2 pozitív visszajelzés, hogy tényleg fizettek, majd amikor többen csatlakoznak a pozitív hír hallatán, meglépnek a nagy pénzzel, ahogy ez lenni szokott”. Gál szerint Magyarországon mindig megtalálják azokat a csoportokat, akiknek kevés pénzük van, és lehúznak róluk még egy bőrt.

Aki egy tejesen ismeretlen csoportnak kiadja az adatait, fizet, majd a saját büntetését is kifizeti a helyszínen, az úgy érzem meg is érdemli, hogy átverjék – véli a BKV ügyeit firtató blogger.

A bliccelők állítják, már eldöntötték, hogy mindenképp hivatalos formában akarnak működni, méghozzá érdekvédelmi szervezetként, ahol a budapesti tömegközlekedéssel elégedetlen emberek képviseletét látnák el. Hogy ez mi is pontosan, arra azt válaszolták, hogy a részleteket most dolgozzák ki, de például egy formája lehet azok támogatása, akik erre a mostani tömegközlekedésre nem kívánnak beruházni az adóforintjaikon kívül.


Fotó: Kummer János

Román szál

Mindenesetre a csoport tagjai is érezhetik, hogy akár bajuk is lehet, mert már létszámstop van, és nem szednek pénzt. „Ha a figyelemfelhívó akció eléri azt a célt, hogy történjen valami a BKV-nál, akkor nem is lesz tagfelvétel, és értelemszerűen pénzbefizetés sem. Az elmúlt néhány napban nagyon sokan jelezték, hogy csatlakoznának, százas nagyságrendről beszélhetünk.„

A Bliccelőket Támogató Csoportot a honlapjuk alapján nem lehet beazonosítani. Volt olyan nyilatkozónk, aki név nélkül azt valószínűsítette, hogy egy román cég áll a csoport mögött. Amikor erre rákérdeztünk, a kérdőjelek mellett ezt a választ kaptuk: „Egyelőre, mint mondtuk nem szedünk pénzt, nem léphetnek be az alapítókon kívül új tagok, a kezdeményezés figyelemfelkeltő célzatú, hogy rávilágítson arra, hogy valamit tennie kell az illetékeseknek a tömegközlekedéssel Budapesten.” És arról érdeklődtek viccesen, melyik lehet a cég, amelyik mindent biztosít nekik.

A fogyasztóvédelem nem tud róluk

Megkerestük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot is. Fülöp Zsuzsa szóvivő azt mondta, hogy egyetlen bejelentés sem érkezett eddig hozzájuk. Ők is csak a sajtóból értesültek a csoport létezéséről, így nem indítottak vizsgálatot az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik