Belföld

Matolcsy nem kér az eurózónából és az Európai Birodalomból

matolcsy(i) ()
matolcsy(i) ()

A nemzetgazdasági miniszter szerint valutaháború folyik az eurózóna ellen, amelyből bármi áron, de ki kell maradnunk.

Mindent meg kell tenni az ellen, hogy az Európai Unió központosított birodalommá váljék, és rákényszerítse Magyarországot az eurózónába való belépésre. Brüsszel további megerősítése a gazdasági felemelkedéshez szükséges önrendelkezés elvételét jelentené a magyar államtól, ami nem érdekünk – írta Matolcsy György a csütörtökön megjelent Heti Válaszban.

A nemzetgazdasági miniszter Robert Kagan, a Brookings Intézet vezető kutatójának legújabb, a “The world America made” címet viselő könyve kapcsán kifejti: az ország számára kedvező a békés, amerikai világrenden alapuló korszak. Azért hozzáteszi, a béke kifejezés kissé megtévesztő, mert az eurózóna ellen valutaháború folyik.

Megítélése szerint az unió központi megerősítése 2008 után nem járt sikerrel, épp fordítva: az Európai Bizottság sorra hozott hibás politikai és pénzügyi döntéseket. Rosszul kezeli a válságot az euróövezetben, nem képes megállítani Európa globális gazdasági súlyának gyors hanyatlását.

A miniszter megállapítja azt is, hogy az Európai Birodalom még létrejötte előtt megbukott, ezért vissza kell térni a Nemzetek Európája gondolathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik