Belföld

Bayer-Somogyi vita a nyilasokról

A publicista és az elemző összecsapása Nyirő-ügyben.

A Fidesz-alapító publicista a Magyar Hírlapban reagált arra, hogy az elemző előzőleg felvetette, a Nyirő-ügy miatt azonnal le kellene mondania Kövér László házelnöknek és Szőcs Géza államtitkárnak. Bayer Zsolt maga is elismeri, hogy az író papírra vetett néhány vállalhatatlan mondatot, de szerinte a románok “paranoiások”, „idehaza pedig földbuta, aljas és nyomorult gazemberek nyilasozzák és antiszemitázzák őt”.

Ha hetven éve nem találták bűnösnek Nyirőt, akkor azok, akik most „nyilasozzák, antiszemitázzák és háborús bűnösözik” nem tesznek mást, mint „a történelmet mindig is minden skrupulus nélkül átíró és összevissza hazudozó kommunisták szövegét szajkózzák tovább. Vagy azért, mert ők maguk is azok és ugyanolya­nok (Szanyi, Vadai), vagy azért, mert fogalmuk sincs semmiről (Somogyi)”.

A publicista – fejedelmi többesben – azt üzente Ponta román kormányfőnek, hogy ahányszor háborús bűnösnek nevezi Nyirőt, annyiszor hazudik. „Amúgy, az antiszemitázók figyelmébe: ha mindenki antiszemita, akkor senki sem az. Ha mindenki nyilas, akkor senki sem az. Ha mindenki háborús bűnös, akkor senki sem az. Ezt is relativizálni akarjátok, aggódók?” – teszi fel a kérdést írása végén Bayer Zsolt.

Somogyi Zoltán a Facebookon válaszolt „Kedves Zsolt” megszólítással Bayer vezérnek, aki szerinte „egyik szellemi vezetője” annak a politikai közösségnek, amely próbál lavírozni lekommunistázott baloldali és a lecsürhézett szélsőjobboldali ellenzéke között. Az elemző – Bayerrel szembehelyezkedve – nem tartja relativizálhatónak sem a nyilas, sem a kommunista múltat.

„Nyirő a fasiszta parlamentnek úgy volt tagja, hogy magyar emberek százezrei váltak az általa hirdetett és propagált eszmeiség okán sokadrendű (az állatok utáni) állampolgárrá, és kerültek gázkamrába. Miközben gyilkolták őket, addig Nyirő Szálasinak szerkesztett lapot, majd a nácikkal együtt menekült Németországba. Ott aztán társelnöke lett egy csak akkor alakuló nyilas-náci társaságnak” – emlékeztet az elemző. Szerinte Nyirő Erdélyt is szerette, meg a nyilasokat is. Író is volt meg politikus is. Kövér László pedig annak a magyar parlamentnek az elnöke, „amelynek a Szálasi-érában Nyirő a képviselője volt…”.

Nyirőnek helye van szülőföldjén, temesse el családja a tisztelői előtt, de magyar politikus ne álljon ki Nyirő eszmeisége mellett, ne menjen szembe a romániai magyarok szervezett politikai közösségével. Az RMDSZ nem véletlenül nem támogatta az újratemetést. Kövér László pedig nem véletlenül kampányolt ott – emlékeztet Somogyi Zoltán. Az elemző szerint a Fidesz nemzetfelfogása kirekesztő, mert a politikai közösségeket „nemzeti” kontra „nemzetellenes” kategóriába sorolja.

Szerinte létezik olyan nacionalizmus, amely nem akarja megosztani a határon túli magyarokat. Somogyi Zoltán azt írja, hogy az ő magyarságához az is hozzátartozik, hogy Bayert azért, mert nem egyezik a gondolkodásuk, soha ne értékelje „földbuta, aljas és nyomorult gazembernek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik