Belföld

Támadnak a kullancsok

Rengeteg kullancsot észlelünk mostanában. De miért is, és mit tegyünk?

Rengeteg kullancs van most, már a sokadikat szedem ki magamból, pedig ki sem tettem a lábam a városból” – panaszkodott a Szeged24 egy olvasója.

Mi is a helyzet?

Valóban most sok a kullancs, többnek érzékeljük mint tavaly, ám pánikra semmi ok” -reagált a Szeged24-nek az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal(OTH) járványügyi főosztályvezetője.

Az idén hosszú volt a tél, csapadékmentes a tavasz kezdete, így a szokásos fűnyírás, lombtisztítás késett, amely elpusztítja a vérszívók zömét is, de ezeknek a munkáknak az elvégzésével „ lassan helyreáll a szokásos rend” – magyarázta az okokat a szakember. Dr. Ócsai Lajos elmondta: az országban elsősorban az erdővel borított, csapadékos helyek a legfertőzöttebbek, így a Dunántúl és az Északi  Középhegység, a Dél-Alföld annyira nem, mert szárazabb, hiába itt is a sok erdő és mező.

Nem árt azonban elővigyázatosnak lenni, mert a kullancsok súlyos betegséget is terjeszthetnek, így az akár halálhoz is vezető agyvelőgyulladást és Lyme-kórt. Előbbire van védőoltás, utóbbira nincs, ám időben elkapva, antibiotikummal jól kezelhető. Az idén semmivel sem fertőzöttebbek a kullancsok mint tavaly. Az előző évben száznegyvenkét Lyme-kóros esetet regisztráltak országosan, az idén eddig eggyel kevesebbet, és míg tavaly összesen harmincan betegedtek meg agyvelőgyulladásban -melyeknek csak egy részét okozta kullancs – idén eddig huszonhatan. Halálos áldozata azonban sem tavaly, sem idén még nem volt sehol a vérszívóknak. Száz kullancsból egyébként általában egy okoz agyvelőgyulladást, míg Lyme-kórt százból nagyjából egy tucat – sorolta az adatokat Dr. Ócsai Lajos.

Mit tegyünk?

Egy biztos, nagyanyáink, anyáink régi módszere, mely szerint „olajat vagy petróleumot a dögre, hagy fulladjon bele, aztán húzzuk ki,” nem jó ötlet, ahogy az „öngyógyszerezés” sem – figyelmeztetett Dr. Ócsai Lajos.  Előbbi azért, mert az állat, miközben megfullad, még „visszaöklendezhet” fertőző anyagot, utóbbi pedig azért, mert nem minden antibiotikum hat a Lyme-kórra. Tehát ha kullancsot találunk magunkban, amely az első három órában „intenzíven szívja” a vérünk, és ekkor még nem fertőz, mielőbb szedjük ki csipesszel vagy a patikákban kapható kullancs-eltávolító kanállal.

Eközben vigyázzunk arra, hogy ne sértsük meg az állat vérrel teli potrohát, mert akkor „visszafecskendezhetjük”  a bőrünkbe az esetleg fertőző anyagot – magyarázta a járványügyi szakértő. Egyébként a gyógyszertárakban kapható olyan kullancs-teszt is, amely pár perc alatt kimutatja, hogy az állat fertőzött volt-e Lyme kórokozóval vagy sem. Ha pedig a kullancs-csípés  környékén kokárdaszerű, egyre növekvő piros foltot látunk, amely a Lyme-kór jele, vagy lázasak leszünk, hurutos, zsibbadásos tüneteink lesznek, amely akár agyvelőgyulladást is jelezhet, „futás orvoshoz” – fejezte be a gyorstalpaló tanácsadást a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik