Belföld

Veszélyben az ebek: már támadnak a kullancsok

Győrben egy hónappal hamarabb kezdődött a kullancsszezon. A Győr24-nek nyilatkozó állatorvos rekord számú kullancscsípésről számolt be.

A hétvégi kiruccanások során nemcsak a megfelelő túrabakancsra kell odafigyelnünk, hanem a vérszívókra is, hiszen a meleg, párás időnek köszönhetően már ők is ott élősködnek a szabadban. Tévhit viszont, hogy csak az erdőben találkozhatunk kullancsokkal, akár a városban, a panelépületek közötti zöldesekben is megbújnak a pókszabású állatok.

Már most sok a panasz

Az agyvelőgyulladást és Lyme-kórt terjesztő paraziták háziállatainkra is óriási veszélyt jelentenek, hiszen a vastag bunda kedvelt búvóhelye az élősködőknek. Győr kullancs fronton közepesen fertőzött térségnek számít, Vas és Zala megyéhez képest viszont kedvezőbb helyzetben vagyunk. A hirtelen jött meleg azonban kedvez a vérszívók szaporodásának, az állatorvosok már most rekord számú kullancs csípéses esetről számolnak be. „Bár általában májusra tehető a kullancsszezon kezdete, csak az elmúlt héten egymást követték a gazdik a rendelőnkben” – mondja Sík Sándor, állatorvos. A győri szakember a Győr24-nek azt is elárulta, hogy ilyenkor is legfontosabb a megelőzés, amelynek számos módja van.

Így védhetjük kedvencünket

A legolcsóbb védekezési mód, ha valamilyen por állagú szerrel szórjuk be a négylábú bundáját. Emellett egyre népszerűbbek a különböző cseppek, ezek a készítmények 1 hónapig nyújtanak védelmet kullancs, 2 hónapig pedig a bolhák ellen. A spray típusú termékek is alkalmasak az élősködők elriasztására, a legkeresettebb védőszerek mégis a speciális nyakörvek. Ezekkel azonban vigyázni kell. „Bolha- és kullancsirtó nyakörvet már néhány száz forintért is beszerezhetünk, ezek az olcsó portékák viszont nemegyszer büdösek és teljesen alkalmatlanok a védelemre. Ne sajnáljunk kicsit drágább, jobb minőségű terméket választani, ezek ugyanis valóban megvédik kutyusunkat, és akár 7 hónapig is kifejtik hatásukat” – hangsúlyozza az állatorvos.

Sík Sándor kiemelte, hogy ha valaki cicáját szeretné megvédeni a pókszabású, apró szörnyektől, akkor mindenképpen csak speciálisan a macskának kifejlesztett szert használjanak a gazdi, egy a kutyáknak árusított termék alkalmazásába ugyanis elpusztulhat az állat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik