Belföld

Idén zsűrizik a THEALTER produkcióit

A THEALTER fesztivál idén kiegészül a Független Előadó-művészeti Szervezetek Találkozójával, így a fellépők majd versenyeznek egymással.

A 22. alkalommal jelentkező THEALTER nemzetközi színházi fesztivál idén megújul– tájékoztatta a sajtót Balog József művészeti vezető. A szervezők ugyanis kicsit megreformálva, de visszahozzák azt a 2003 és 2007 kialakult hagyományt, hogy a fellépők versenyeznek egymással.

Erre még márciusban hirdettek meg pályázatot, melynek a zsűri által legjobbnak ítélt tagjai pézügyi támogatás pénzügyi támogatást kapnak elképzeléseik megvalósításához. Így kerül nyáron színpadra a Szabadság Úszóházon a Kreatív Tér – Respect Art Projekt Szabadságra fel!, az Auditorium Maximumban a K2 Társulat azt a csöndet nem tudjuk eljátszani, és a 101 éves házban pedig az Utcaszínházi Alkotóközösség Szellemjárás című projektje. A létrejövő alkotások közül jelöli ki a zsűri a fesztivál fődíjas produktumát.

Emellett a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) kiválasztotta az általuk legjobb hatnak ítélt legújabb független színházi előadást szemleprodukcióra. Ezért nyáron fellép a páriszban is nagy sikert aratott Titkos Társulat A pitbull cselekedeteivel, Réti Anna a Vis-à-vis darabbal, Duda Éva Társulata a Stop ’n’ Góval, a Hodworks a Basse Danse-szel, Ágens a nőInTime című előadással, valamint láthatja a közönség a TÁP Színház és a budapesti Katona József Színház koprodukciójában készült Чepeнaдpaг (Cserenadrág) című alkotását is.

Csató Kata rendező, FESZ elnöke a találkozó egyik fontos lényegét pont az egymás közötti kommunikáció lehetőségében látja. Összetartásukkal közösen próbálnak megoldást találni az alternatív színházakat sújtó jogi helyzetre.

A Thealter idén új helyszínekkel is bővült. Fellépések lesznek a Rongy Kocsmában, a Szabadság Úszóházon, egy 101 éves bérházban, az SZTE-BTK Auditorium Maximumában, de olyan hagyományosnak és különlegesnek számító épületekben is, mint a Csillag Börtön vagy a Régi Zsinagóga.

Újdonság, hogy az idei évtől kezdve a Thealternek díszvendége is lesz. Mint Balog József elmondta, olyan előadókat választanak, akik ma a “legfontosabb színházi üzenetet küldik a saját koruknak”. Ez pedig 2012-ben, a szegediek körében is nagy kedvencnek számító; Pintér Béla és Társulata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik