Belföld

Felfüggesztették a jobbikos képviselő mentelmi jogát

Az Országgyűlés hétfőn, rágalmazás gyanúja miatt felfüggesztette a jobbikos Staudt Gábor mentelmi jogát.

A parlament mentelmi bizottsága az elmúlt évek gyakorlatára hivatkozva azt javasolta, hogy ne függesszék fel a magánvádas eljárásban érintett képviselő mentelmi jogát, ám a Ház ennek ellenére hozzájárult ehhez: a kormánypárti képviselők mellett a mentelmi jog eltörlését szorgalmazó Jobbik is a felfüggesztés mellett szavazott.

A mentelmi bizottság tájékoztatása szerint Staudt Gábor ellen a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. és annak vezetője, Horváth József tett feljelentést egy február 29-i sajtótájékoztató miatt, amelyen az ellenzéki politikus – a testület ismertetése alapján – több rendbeli, bűnszervezetben elkövetett gazdasági és egyéb bűncselekményekkel gyanúsította a temetkezési intézetet.

A bizottság szerint a jobbikos képviselő arról is beszélt, hogy Horváth József korábbi cégénél, a Szentendrei Városi Szolgáltató Zrt-nél különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja miatt rendeltek el nyomozást 2011 decemberében. Staudt Gábor ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: “személyi összefonódások is lehetnek, a két cég eljárásai ugyanis meglepően sok hasonlóságot mutatnak, ezért mindenféleképpen ki kell vizsgálni, hogy a két ügy összefügg-e, illetve vannak-e közös személyi felelősök”.

A testület megjegyzi, a képviselőt feljelentők becsületsértőnek tartják Staudt Gábor kijelentéseit, amelyek jelentős érdeksérelmet okoztak számukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik