Belföld

Óriási tüntetésre készülnek a pedagógusok

Húszszázalékos béremelést követelnek a jövő évtől.

Június harmadikára, pedagógusnapra tüntetést szervez az öt pedagógus szakszervezet a fővárosban az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke közölte, hogy ezúttal már nem kérnek, hanem követelnek. Azt akarják elérni, hogy a kormány egy évvel halassza el a köznevelési és a szakképzési törvény bevezetését, illetve jövőre kapjanak húszszázalékos béremelést a közszférában dolgozók.

Galló Istvánné szerint ha a közoktatásban és a szakképzésben tervezett változtatásokat végrehajtják, jóvátehetetlen károkat fognak okozni. Mint mondta, az érdemi egyeztetések elmaradtak, és a szakszervezetek, a szakmai szervezetek bevonása nélkül készült el a köznevelési és szakképzési törvény, mára azonban világossá vált, mindkettő súlyosan gyermek- és pedagógusellenes.

Arról is beszélt, hogy nem lehet támogatni azt a tervet, amely a tankötelezettség korhatárát 16 éves korban állapítja meg, és ezzel a közoktatás irányítói szerint is több ezer pedagógus kerül utcára. Nem lehet támogatni azt sem, amely az általános iskolát végzett tanulók felét a hároméves szakképzésbe irányítaná, ezzel esélyt sem adva, hogy jól képzett munkások legyenek, vagy sikeres érettségit tegyenek; mint ahogy nem lehet azt sem támogatni, hogy a gimnáziumi férőhelyek számát 40 százalékkal csökkentsék, és csak a kiváltságos tanulók számára legyen biztosítva olyan középiskola, ahonnan a felsőoktatásba továbbléphetnek.

Kifogásolta, hogy a köznevelési törvény a szükséges feltételek megteremtése nélkül 3 éves kortól minden gyermek számára kötelezővé teszi az óvodát, és a nagyobbaknak az egész napos iskolát. Nem lehet támogatni olyan törvényt, amely a sokat emlegetett pedagógus-életpályamodellt egy elfogadhatatlan minősítési rendszerrel párosítja. Az ígért magasabb bérért cserébe, a pedagógusok 40 órás heti munkaidejének 80 százalékával az intézményvezető rendelkezik; ez a burkolt óraszámemelés a munkaterhek radikális növekedésével fog járni – sorolta, megjegyezve: a csökkenő pedagóguslétszámból pedig automatikusan következik a technikai létszám csökkentése. A béremelés bevezetésének határidejét folyamatosan módosítják, mert nem merik kimondani, hogy több ezer elbocsátott pedagógus megtakarított pénze lesz a fedezete az ígéret betartásának – fejtette ki.

Galló Istvánné hozzátette: levelet írtak 109 ágazati szakszervezetnek, hogy támogassák követeléseiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik