Belföld

Paprikáskrumplival nyertek félmilliót a Vidámparkban

Főzőverseny zajlott az óriáskerék alatt - éhező gyerekek lakhattak jól, s még játszhattak is egyet.

Ezerhuszonhét éhező gyerek érkezett az ország ötven településéről a budapesti Vidámparkba vasárnap, hogy együtt bográcsoljanak az ötödik paprikáskrumpli-főző versenyen.

A statisztikák szerint minden ötvenedik ember éhezik, minden tizedik gyermekkorú, közülük húszezren csak az óvodában vagy az iskolában jutnak ételhez. Orvosi közhely, hogy az éhező gyermek egészséges fejlődése a szükséges tápanyag hiánya miatt nem biztosított. A Gyermekétkeztetési Alapítvány ezért arra szólít fel mindenkit, hogy közösen cselekedjünk.

Először Pesten

A Hír24 által a vidámparkban megkérdezett diákok többsége most járt először a fővárosban. Elmondásuk szerint, szüleikkel nem szoktak kirándulni, mert nincs rá pénzük. A gyerekek között a Polip hinta aratta a legnagyobb sikert, de a dodgem és a hullámvasút is népszerűnek bizonyult.


Paprikáskrumpli a Vidámparkban, a háttérben Gálvölgyi János – kattintson a képre!
Fotók: Neményi Márton

Miután mindenki kijátszotta magát, jöhetett a paprikás krumpli. Mások mellett Gálvölgyi János színművész is végigkóstolta az iskolák főztjeit.

Komoly tétje volt a versenynek: a nyertes félmillió forintos étkezési utalvány tulajdonosa lett.

A sumonyi nemzetiségi önkormányzat tagjai húsz gyerekkel érkeztek. Igaz, az utazási költséget nekik kellett előteremteniük, de a főzéshez az alapanyagot már itt kapták a Metro áruház jóvoltából. A sumogyiak tervbe vették, hogy hazaindulás előtt még meglátogatják a Szépművészeti Múzeumot is.

Napokig étlen

„Húszezer gyerek éhezik Magyarországon, ami borzasztóan nagy szám, főleg ha hozzávesszük azt a nyolcvanezret, aki hol kap enni, hol nem – mondja Berta Klára, a Gyermekétkeztetési Alapítvány marketingvezetője. – Ezek a gyerekek iskolai szünetben és hétvégén vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen olyankor még a napi egyszeri étkeztetésük sem biztosított.”

Az alapítvány nyáron az élelemosztás mellett palacsintasütő versenyeket is rendez.

Galkó Balázs színész, az alapítvány szervezője elmondta, örülne, ha nem volna szükség karitatív munkájára. „De egyelőre az a szomorú tény, hogy sok gyerek olykor másfél-két napig nem eszik egyetlen falatot sem.”


Galkó Balázs

A Gyermekétkeztetési Alapítvány tavaly hárommillió kilogramm tartós élelmiszert osztott szét. Ezzel 205 pályázó település 71.200 lakosa számára tudta biztosítani a napi léthez szükséges élelmiszeret. A Mindenki Ebédel programon belül összesen 2.980 gyereknek szállítottak ki ebédet 149 településre – elmondásuk szerint ennek tízszeresére volna szükség.

(Az alapítvány számlaszáma adományokhoz: 10300002-10350923-49020011.  Adónk egy százalékát pedig a következő adószámra kérhetjük: 18049842-2-43.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik