Belföld

Fülbevalós alpolgármester avatott Horthy-faszobrot

Hetvenkét év után ismét egész alakos Horthyja van Magyarországnak. Egy kipucolt szemétlerakó helyére került a műtárgy. Videó az avatásról, s azokról, akik örülnek ennek.

Egész alakos Horthy Miklós-faszobrot avattak vasárnap  a Somogy megyei Kerekiben.

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István – Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke a rendezvény főszervezőjeként arról tájékoztatott még pénteken, hogy hetvenkét éve nem volt példa hasonló aktusra hazánkban.

A műtárgyat az alapítvány, valamint Kereki alpolgármestere, Csicsai László és Sas Attila vállalkozó állíttatta. A rendezvényre – erősen túlbecsülve a realitást – két-három ezer vendéget vártak, köztük a Horthy család sarjait, vitézi és lovagi rendek tagjait, továbbá magánemberként fideszes és jobbikos politikusokat.

Marton Lajos, az ötszázhetven lakosú somogyi falu független polgármestere arról számolt be, hogy a szoborállítás megosztja a falut. Kijelentette, ő maga ugyan nem támogatta a szoborálítást, de meghajolt testületének többségi akarata előtt. Mint mondta, Horthy Miklóshoz annyi köze van Kerekinek, hogy a kormányzó többször is vadászott a környékén.

A Szántódról Kaposvár felé vezető úton, a település bejáratánál, egy szemétlerakó felszámolásával alakították ki az elmúlt években azt az autós pihenőhelyet, amelynek tavaly ősszel a Horthy Miklós tér nevet adta a közgrémium. Oda került most a csaknem két méter magas, fából faragott Horthy-szobor, Kücsön Norbertnek az akadémikus képzőművészeti normákkal dacoló alkotása.

Az avatáson láthattuk a település rovásírásos helységnévtábláját, megtekinthettük az alpolgármesternek a keresztény nemzeti kurzussal unkompatiblis fülbevalóját, s tapasztalhattuk, hogy a néhai altengernagy fa másán bal hátul alul kirepedt a zubbony.

Csicsai alpolgármester ünnepélyes beszédében elmondta, hogy “tulajdonképpen 2010-ben kezdődött a gondolat”, a Goj motorosok jelenlévő képviselője pedig megígérte, ha bántódása esne a tányérsapkás objektnek, az adódott vészhelyzetet ők “gyorsabban megoldják, mint a bíróság”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik