Belföld

Viharok Horthy körül

Térrel, szoborral, emléktáblával sőt teljesítménytúrával is őrzik újabban az egykori kormányzó emlékét. Az LMP tiltakozik Horthy Miklós rehabilitációja ellen.

Sashalom új rendezvénycsarnokában május 5-én bált tartottak, hogy pénzt gyűjtsenek Horthy Miklós első köztéri lovas szobrának felállítására. Kovács Péter, a kerület polgármestere és országgyűlési képviselője, valamint a kerületi képviselőségét az államtitkári pozícióért feladó Szatmári Kristóf voltak a fővédnökök.

Az LMP szerint Horthy és korszakának tisztára mosdatása a rendszerváltás után indult, és a mostani Fidesz-kormány idején ért eddigi csúcsára. Ennek a folyamatnak egyik újabb állomása volt a pénzgyűjtő bál, a polgármester a fővédnökséggel Horthy rehabilitálását kívánta elősegíteni. Az ellenzéki párt ezt elfogadhatatlannak tartja, és felszólítja Kovács Pétert, hogy a továbbiakban próbálja a teljes kerület érdekeit képviselni, ne csak egy reakciós kisebbségét.

Az Lehet Más emlékeztet arra, hogy Horthy Miklós karrierje a fehérterrorral kezdődött, politikájával erősítette az ország kötődését a náci Németországhoz. Asszisztált a magyar holokauszthoz, és legitimálta a náci megszállást, amely a nyilas terrorhoz vezetett. Kormányzása alatt lépett hadba Magyarország, 200 000 katonát és 50 000 munkaszolgálatost küldve a Don-kanyarba. Kormányzása alatt 445 ezer magyar állampolgárt koncentrációs táborokba vittek. Rendszerének öröksége a teljes háborús vereség, majd a több mint 40 éves orosz megszállás volt.

Baráti körben

Eközben a Debreceni Református Kollégium Baráti Köre arra készül, hogy visszahelyezi Horthy Miklós kormányzó emléktábláját, amelyet hetven esztendővel ezelőtt az egyesület elődje, a Kollégiumi Diákszövetség állított. Jövő szombaton a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Bölcskei Gusztáv leplezi majd le a táblát. A terv ellen tiltakozók – köztük Hajdu Tibor történész, Iványi Gábor teológus és Vekerdy Tamás pszichológus – szerint az iskolafenntartó tiszántúli református egyházkerület ezzel a magyar történelem legkiválóbb szellemi nagyságait kibocsátó debreceni református kollégium múltjának súlyos meggyalázására készül – írja a nol.hu.

Gyömrőn két hete jelentették be, hogy a Jobbik helyi képviselőjének indítványára és a többségében független tagokból álló képviselőtestület támogatásával Horthy Miklósról nevezik el a város főterét. Sas Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő hangsúlyozta: itt az ideje, hogy Horthy Miklósra, mint “Magyarország egyik meghatározó történelmi személyiségére” gondoljanak az emberek, ám az szerinte is természetes, hogy tevékenységének megítélése különböző lehet.

Teljesítmény

A Népszabadság szerint a Horthy Miklósról elnevezett túra bekerült a Teljesítménytúrázók Társasága hivatalos eseménynaptárába. A szervezők között van az az egyesületet, amely a hasonló szellemiségű úgynevezett Kitörés-emléktúra rendezésében is részt vesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik