Belföld

Amikor egy bank hülyének néz

Történet arról, amikor valaki becsülettel kifizeti a tartozását, a banknak azonban ez nem üzlet.

Frigyesi Sándor Frigyes és családja 2008-ban 20 millió hitelt vett fel. Akkoriban sokan választották az olcsónak tűnő svájcifrank-alapú jelzáloghitelt. A Frigyesi család először csak 10, esetleg 12 milliót szeretett volna, de meggyőzték őket, hogy olyan olcsó most a pénz, hogy simán elfér egy húszas is a családi kasszában.

„…majdcsak egyszer abbahagyja”

Azt terveztük, hogy amint eladjuk a családi házunkat Pécelen, azonnal törlesztjük a kölcsönt. Alig telt el két hónap, 2008 szeptemberében a házat eladtuk és ki akartuk fizetni a svájcifrank-alapú tartozásunkat, ám nem engedték – mondja Sándor. A férfi hosszas levelezésbe kezdett a bankkal. Természetesen e-mailben. „Az UCB Ingatlanhitel Zrt. mindent kitalált, amiért nem lehet előtörleszteni. Közben a havi fizetnivalók megugrottak, ahogy az árfolyam a kezdeti 150 forintról emelkedni kezdett. Hiába telefonáltunk és leveleztünk velük.” A hosszas levelezésbe azonban egy kisebb hiba csúszott. Az egyik ügyintéző ugyanis „Dondesz” kollégának akart beszámolni a történtekről a maga sajátos stílusában, de véletlenül Frigyesi úrnak küldte el a levelet ezzel a magyarázattal: “Szevasz Dondesz! A kis f…kalap azt hiszi, hogy csak úgy kiugorhat az egészből, majdcsak egyszer abbahagyja..”

Ami sok, az sok

Frigyesi úr érezte, hogy „gellert” kaptak az események. Ő csak szeretett volna kifizetni egy 20 milliós hitelt. Egyben, barátsággal. Eddig azt hitte, hogy csak kicsit nehézkes az ügyintézés, de itt egyértelművé vált, hogy a bank nem akarja a pénzét egyben. Persze, jobb üzlet a hosszú lejárat, mint az előtörlesztés a pénzintézetnek. A Frigyesi család azonban döntött. 2010 februárjában befizettek 16,5 millió forintot, annyit, hogy a korábban törlesztett összegekkel a bank visszakapja a kölcsönt.

A hitelfelvételkor kötelezően kötniük kellett egy biztosítást. „Ezt, a bankra engedményezett életbiztosításunkat -, ami maga a tőke visszafizetésének biztosítéka-, mind a mai napig fizetjük és most várjuk ez ügyben is a bíróság döntését.”

Vége!

Aztán írtam egy hivatalos levelet is, amiben felmondtam a szerződést – mondja a háromgyermekes apuka. „Idáig semmilyen választ nem kaptunk az UCB-től, de mivel a befizetett pénzt elfogadták – amit a felmondásunkkal egy időben fizettünk ki -, így szerintünk az érvényes 2010 februárjától. Később persze ők azt mondták, hogy fizessünk még 13,7 millió forintot kamat és egyéb költség címén. Ekkor fordultunk ügyvédhez és bírósághoz.”

Még 7 millió

Dr. Berecz Zsolt a család ügyvédje azt mondja, hogy formai, illetve tartalmi hibák miatt a kölcsönszerződést semmisnek tekintik, és ezért az eredeti állapot helyreállítását kezdeményezik. Az első tárgyalás idén április végén volt. Majd 2 évvel a történtek után. Akkor a pénzintézet képviselői el sem jöttek a bíróságra. Előtte egy héttel azonban tárgyaltak az ügyvéddel és azt mondták, ha a család becsenget a pénztárba 7 milliót, akkor lezártnak tekintik a dolgot. Az e-mailről szó sem esett.


Fotó: Northfoto

Legyen vége

A napokban a második tárgyalásra már mindenki elment. Most azonban a bíróság kért még iratokat a felektől, hogy tisztábban lássa a helyzetet. Frigyesi Sándor Frigyes azt mondja, ő szeretne nagyon gyorsan pontot tenni az ügy végére, mert most van egy háza, ami ugyan az övé, a tartozását rendezte becsülettel, mégis jelzálog van rajta. Vagyis nem tud tőle megszabadulni. A következő tárgyalás június közepén lesz. Remélem, most már gyorsan dönt a bíróság – mondja Frigyesi úr.

Legalább egy bocs

Dr. Berecz Zsolt a napokban találkozik a pénzintézet képviselőivel. „Ha peren kívüli egyezség nem is lesz, abban talán előrébb jutunk, hogy elnézést kérjenek Frigyesi úrtól” – mondja az ügyvéd.

Majdnem három évvel a “Szevasz Dondesz! A kis f…kalap azt hiszi, hogy csak úgy kiugorhat az egészből, majdcsak egyszer abbahagyja..” levél után, talán itt is lenne ennek az ideje.

Válaszra várva…

Többször kerestük az UCB Ingatlanhitel Zrt.-t. A telefonos ügyintéző előbb azt javasolta, hogy egy fél óra várakozás után ismét keressük a sajtóosztályt. Aztán egy másik kolléga felírta az adatainkat és azt ígérte, rövidesen visszahívnak. Ezt később megismételte. Az e-mailt nem mertük megkockáztatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik