Belföld

Tizennégy nő kerül májustól az utcára Szegeden

Az Indóház téri női krízisszálló április 30-ig működik, utána a benne élő 14 nőnek ki kell költöznie. Most mégis azt kérik az épület fenntartójától, hogy hadd maradhassanak.

Minden évben télvíz idején, november 1-től április 30-ig, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása 14 férőhellyel működteti az Indóház téri női krízisszállót. A 14 asszonynak, aki szállást kap, minden évben május elsejével el kell hagynia a szállót. Más alvási lehetőségük nincs, a Szegeden számukra egyedüli, 10 fős átmeneti szálló tele van, ezért a közterületek eldugott, biztonságosnak tűnő zugaiban kell újabb alvóhelyet keresniük.

Sebők Tiborné Fehér Piroska decemberben vált hajléktalanná, így ezt a folyamatot még nem kellett megtapasztalnia. Most félve a fedél nélküliségtől, példátlan kezdeményezésbe kezdett. Levelet írt Ványai Évának, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének vezetőjéhez, melyben 13 szobatársával és több, velük szimpatizáló hajléktalan aláírásával kérte: ne zárják be nyárra az egy szobányi nagyságú női krízisszállót.

– A hajléktalanoknak általában nagyon gyenge az érdekérvényesítő képességük. Most is rengetegen félnek, hogy mi lesz velük május elsejével. Sokan azonban nem mernek felszólalni, ezért vállaltam én ezt a feladatot. Mi bajom lehet belőle– kérdezte az elkeseredett asszony, aki leginkább attól tart, hogy belekötnek az utcán vagy bármilyen fajta atrocitás éri. Azonban emellett az is általános problémát okoz, hogy a krízisszálló bezárásával megszűnik a fürdési lehetőségük, mely egy nőnek fokozottabban szükséges. Tehát nem a kényelemről van itt első sorban szó, hiszen a földön kétleheletnyire fekszenek egymástól, egy-egy matracon. Inkább azt a biztonságot szeretnék megőrizni maguknak, amit az Indóház téri ideiglenes lakhelyük adott.

Sebők Tiborné 13 társa képviseletében fogalmazta meg levelét

– Törvényileg szabályozott az idényszálló nyitva tartása, így a normatívát, a szociális munkások bérét is erre az időszakra kaptuk. Nem az intézményvezető feladata biztosítani az átmeneti szálló kibővítéséhez az anyagi feltételeket– tájékoztatta a Szeged24-et a 14 nő kérését tolmácsoló levél címzettje, Ványai Éva, aki továbbította a 2 héttel korábbi megkeresést Ratkai Imrének, a szállót fenntartó Szegedi Kistérségi- és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának.

– Jelenleg nem látok arra lehetőséget, hogy május 1-jével a hölgyeknek ne kelljen elhagyniuk a szállót– felelte az igazgató arra a kérdésre, hogy a hajléktalan nők levele befolyásol-e bármit is a krízisszálló működtetésében.– Ebben az évben nem nőttek, hanem csökkentek a pénzügyi forrásaink, így kérdés, hogy tudunk-e elegendő pénzt szerezni rá– tolmácsolta a problémákat Ratkai Imre, aki hozzátette, hogy az anyagi támogatás megszerzése mellett, egy hónapokig tartó engedélyeztetési procedúra is szükséges, hogy minden megfeleljen a szervezeti működési szabályoknak. Ennek az eljárásnak az indítványozásához viszont szükséges a Szegedi Kistérség Többcélú Társulásában álló 12 önkormányzat polgármesterének a beleegyező döntése, akik legközelebb április végén ülnek össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik