Belföld

Nem ért véget a Fidesz-KDNP-csörte

Nem jutottunk túl messzire, a nagyon közeli napokban ismét találkozunk - így összegezte Rubovszky György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese a képviselői összeférhetetlenség kapcsán a Fidesszel folytatott előző éjszakai egyeztetéseket szerdán az MTI-nek. A kormánypárti politikus ugyanakkor reményének adott hangot, hogy a végszavazásig sikerül megállapodni.

Az Országgyűlés keddi döntése alapján más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért – a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve – nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól. A fideszes Kovács Zoltánnak az új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványát 253 igen szavazattal, 47 ellenében, 12 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A törvényjavaslaton már csak közvetlenül a jövő hétfői zárószavazás előtt változtathat a Ház.

A kétharmados többséget igénylő módosító indítvány a kormányoldalt is megosztotta: a kereszténydemokrata frakció nagy többsége – 30 képviselő – ellene szavazott, és így tett négy fideszes politikus is. Megszavazta viszont a javaslatot a jobbikos képviselők többsége. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel voksolt. A KDNP a kedd délelőtti frakciószövetségi ülésen jelezte, hogy több ponton változtatni kívánnak a javaslaton, mert így azt nem tudják támogatni.

Rubovszky György azt mondta, nagyon reméli, hogy a végszavazásra meg tudnak állapodni a vitatott pontokban. Úgy látta, megértésre találtak a Fidesz frakcióvezetőjénél felvetéseik. A több mint egyórás megbeszélésen jelen volt mindkét kormánypárti frakció vezetője.

Rubovszky György az MTI-nek azt mondta, miután ismertették álláspontjukat, “bizonyos vitafoszlányok” alakultak ki, majd abban maradtak, hogy a nagyon közeli napokban ismét leülnek. Ennek pontos időpontja azonban még nem ismert.

“Nincs pont rakva a végére” – fogalmazott, hozzátéve: nagyon reméli, hogy a vitás pontokban a végszavazásra meg tudnak majd állapodni.

A KDNP-s politikus az elvárásaikra vonatkozó kérdésre közölte: azt szeretnék, hogy ne legyen főfoglalkozás a képviselőség, “ilyen ugyanis a világon nincs”, és ez semmi máshoz nem vezetne, mint hogy kontraszelektált lesz a parlament.

További kitételként említette, hogy a javadalmazási passzusok 2014-ben lépjenek életbe. Cáfolta ugyanakkor, hogy a KDNP a tiszteletdíjak felemelését kérné, és egyéb szolgáltatásokra tartana igényt. Azt megerősítette, hogy az összeférhetetlenségi szabályoknál vita volt előző nap.

Rubovszky György ismertetése szerint azt is kérték, hogy ne legyen maximálva, hány alkalmazottja lehet egy frakciónak, ezt bízzák a frakciógazdálkodásra. Ennek rendezésére ígéretet kaptak a kedden éjszakába nyúló egyeztetésen – mondta.

Közölte, a mostani javaslat szerint nem lehetne több alkalmazott, mint ahány tagú egy frakció, azonban egy 12 fős frakcióban szerinte így nem biztosítható a működőképesség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik