Belföld

Már nyomoznak a parlamentben zsidózó jobbikos honatya ügyében

Közösség elleni izgatás gyanúja miatt vizsgálódik a Központi Nyomozó Főügyészség Baráth Zsolt múlt heti felszólalása kapcsán.

Erről a vádhatóság szóvívője, Fazekas Géza számolt be. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője tett feljelentést az ügyben. Köves Slomó szerint a Jobbik országgyűlési képviselője az ország nyilvánossága előtt a magyar zsidóság ellen uszított.

Baráth Zsolt a múlt kedden, napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg. A képviselő a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott: a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró “külső nyomásra kénytelen volt” felmentő ítéletet hozni.

Rögtön utána Fónagy János államtitkár azt közölte: a Jobbik ezzel oda sorolta magát, ahova sokan gondolják, hogy tartozik, a kormány közleménye pedig úgy fogalmazott: a beszéd ellenkezik mindennel, amit a magyar Országgyűlés és a kormány alapvető értéknek tekint. Az LMP és az MSZP Baráth Zsolt lemondását követelte az elhangzottak miatt.

Tegnap Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben kijelentette: a kabinet megvéd minden hazai kisebbséget, így a zsidóságot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik