Belföld

Nem hosszabbítja meg Matolcsy a pénztári átlépést

A magánnyugdj-pénztári tagok átlépésére nyitva álló határidőt törvény állapítja meg, annak meghosszabbítására a nemzetgazdasági miniszternek nincsen hatásköre - közölte a nemzetgazdasági tárca hétfőn az MTI-vel.

A pénztártagságát megtartó közel százezer személy március 31-ig jelezhette átlépési szándékát a társadalombiztosítási rendszerbe. Az MTI azért fordult a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM), mert Szabó Máté ombudsman pénteken bejelentette: a pénztártagok számára nem áll rendelkezésre kellő idő a megalapozott döntés meghozatalához, ezért azt kérte a nemzetgazdasági tárcától, hogy a határidőt soron kívül hosszabbítsák meg.

A tárca az MTI érdeklődésére közölte: az NGM március 30-án kapta meg az alapvető jogok biztosának kérelmét elektronikusan a március 31-én lejárt határidő meghosszabbítására, amelyre a minisztérium hivatalosan eddig még nem adott választ. Az átlépésre nyitva álló határidőt törvény állapítja meg, annak meghosszabbítására a nemzetgazdasági miniszternek nincsen hatásköre.

A tárca közölte továbbá: az általános határidőszámítási szabályok szerint ha a határidő hétvégére esik, akkor a kéréseket a következő munkanapon be kell fogadni. Ennek értelmében, mivel március 31-e szombatra esett, hétfőig jelezhették átlépési szándékukat a pénztártagok.

A parlament a gazdasági stabilitási törvény tavaly december végi elfogadásával több ponton változtatott a magánnyugdíj-pénztári tagokra vonatkozó szabályokon. A magánpénztári tagságukat fenntartók esetében megszűnt a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagdíjfizetés, így az általuk fizetett tízszázalékos nyugdíjjárulék az állami nyugdíjkasszába kerül. A magánpénztárban maradók ugyanakkor állami nyugdíjjogosultságot kaptak, vagyis az Országgyűlés eltörölte azt a szabályt, amely szerint az, aki korábban pénztártag maradt, kilépett a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből, s 2012 januárjától keresetei nem számítanak be majdani állami nyugdíjába.

Újra megnyitották az állami pillérbe átlépés lehetőségét is azzal, hogy a pénztártagok a tagdíj-kiegészítésüket valamint reálhozamukat – akárcsak a korábbi átlépési lehetőségnél – felvehetik, önkéntes pénztárba, illetve a tb-rendszerben létrejövő egyéni számlájukra utaltathatják. Múlt heti adatok szerint a pénztártagok mintegy tizede döntött a visszalépés mellett, friss adatokat a héten ismertet a Stabilitás Pénztárszövetség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik