Gazdaság

Magánnyugdíj – szombaton dönteni kell!

A pénztárak többsége már eldöntötte, tovább működik-e, és ha igen, milyen tagdíj és/vagy adomány-befizetést vár tagjaitól. Akik maradnak a magánpénztárakban, arra számítsanak, hogy a tagságuk 2010. október 1-jét megelőző időszakára az állami pillérből 75 százalékos nyugdíjt kaphatnak, függetlenül attól, mikortól fizetik. (Ez tulajdonképpen 76 százalék, mert 1 százalékos kompenzáció jár arra a 14 hónapos időszakra, amikor a NAV-hoz kellett utalni a magánnyugdíj-pénztári tagdíjakat is.) 2012. január elsejétől pedig 100 százalékos nyugdíj jár majd a minisztérium ígérete szerint.

Az állami nyugdíjat egészítik ki a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások – a pénztár gazdálkodásának függvényében.  Akinek még viszonylag sok ideje van hátra a nyugdíjig, annak érdemesebb lehet a magánpénztárban maradnia, hiszen minél több idő van még hátra a nyugdíjazásáig, annál hosszabb időszakra kaphat 100 százalékos állami nyugdíjat, és annál rövidebb lehet az az időszak, amire csak 75-öt.

Mennyi tagdíjat kell fizetni?

A pénztárak több mint fele nulla forintos tagdíjat határozott meg, és sokan az adományadást is a pénztártagokra bízzák.


Ha nagyobb méretben szeretné látni, kattintson a táblázatra

Az AXA nem szed tagdíjat, működését – egyéb működési célú bevétel híján – átmenetileg az AXA magyarországi tagvállalatai támogatatják, biztosítva ezzel az elkövetkező hónapok zavartalan munkáját. Az ING, bár nulla forintos tagdíjat határozott meg, hangsúlyozta: ahhoz, hogy a megtakarítások érdemben növekedjenek, havi 4-8000 forint tagdíj fizetését javasolják.

A tagdíjjal kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a jelenlegi szabályok szerint annak 99,91 százaléka növeli a tag megtakarításait, s csak 0,09 százalékát fordíthatja a pénztár működésére. Az adomány viszont nem növeli a megtakarításokat, abból teljes egészében a pénztárak működését finanszíroznák.

A Dimenziónál kedden volt a közgyűlés, amire készítettek egy mellbevágó számítást arról, mennyi tagdíjat kellene ahhoz szedniük, hogy a becsült éves 13 milliárd millió* forintos működési költségüket fedezzék (ebben benne vannak az állam felé teljesítendő díjak is). Havi 4300 forint lenne ez alapján az egy tagra eső működési költség. De mivel erre a célra csak a tagdíjak 0,09 százaléka fordítható, ahhoz, hogy a havi 4300 forint ebből kijöjjön, havi 478 ezer forint tagdíjat kellene szedniük- Ami képtelenség. Viszont ha a 4300 forintot adományként szednék, akkor abból biztosítható lenne a működés, és a tagok számára is elviselhető lenne a költség.

Fennmaradnak-e?

Két pénztár (az Erste és az Aegon) biztosan nem, az Axánál és a Dimenziónál pedig ez a kérdés a közeljövőben dőlhet el. A többi pénztár egyelőre a további működés mellett döntött. Az Aranykor is köztük van, bár jelezték: a pénztár vezetése tisztában van azzal, hogy a magánág működését súlyos kockázatok övezik.

Az AXA abban bízik, hogy a jogszabályi környezet a közeljövőben megváltozik és megszületnek azok a rendelkezések, amelyekkel a pénztárak további stabil működése lehetővé válik. Az AXA Magánnyugdíjpénztár hosszabb távú jövőjéről várthatóan április és szeptember között születik döntés.

A Budapest Magánnyugdíjpénztár vezetése szerint az eddigi körültekintő költségfelhasználásuk nyomán felhalmozott tartalékuk biztosítja addig a zavartalan működést, amíg az új helyzetnek megfelelő végleges modell kialakul.

Az ING Nyugdíjpénztár úgy látja, hogy a tagok számára racionális döntés a pénztárban maradás, hiszen így megmarad egyéni magán-nyugdíjpénztári számlájukon felhalmozott megtakarításuk, amely hozamokkal és további egyéni befizetésekkel is gyarapodhat, ugyanakkor a tb-nyugdíjra is jogosultságot szereznek. “Az ING Nyugdíjpénztár továbbra is elkötelezett a magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer mellett, és amennyiben kellő számú, a fenti befizetést vállaló tag marad a pénztárban, a jelenlegi szabályozási feltételek mellett is a rendszer fennmaradásán és további sikeres működtetésén fog dolgozni” – válaszolta az FN24-nek a cég.


Fotó: MTI

A MKB pénztára hosszú távon csak úgy tud fennmaradni, hogy a tagság tevőlegesen is hozzájárul a működési költségek finanszírozásához. Bíznak abban, hogy a tagság a májusi közgyűlésen az erre vonatkozó javaslatot támogatni fogja, s megteremti a stabil működés feltételét. Nagy könnyebbséget jelent, hogy jelenleg akkora működési tartalékkal rendelkeznek, amely – a jelenlegi szabályozási környezetben – körülbelül két éves működést fedez

Az Allinanznál pár napja vált szét az önkéntes és a magánpénztári ág, utóbbi Szövetség néven működik tovább, s mint erre az új név is utal, együttműködést ajánlanának a többi pénztárnak. A továbbműködés érdekében a legfontosabb feladat szerintük egy olyan – egyik pénzügyi szolgáltatóhoz sem kapcsolódó – magánnyugdíjpénztár kialakítása, amely függetlenségével együttműködést kínál a magánpénztári piac többi szereplőjének, ezáltal megteremtve a létszámnövekedésből fakadó költséghatékonyság maximális elérésének lehetőségét. E cél érdekében döntött úgy a tagságuk, hogy lépéseket tesz egy mindenki felé nyitott magánnyugdíjpénztár kialakítására.

Fuzionálhatnak?

A kisebb pénztárak számára megoldás lehet a fúzió, de hogy ilyet terveznek-e arról csak az MKB nyilatkozott: nem terveznek fúziót. Ezt – a magánnyugdíjpénztárak speciális helyzete miatt – nem is tartják célszerűnek. A nagyobbak közül az OTP reagált még erre a kérdésre: náluk nem került szóba a fúzió. A Generali viszont már beolvadt a Dimenzióba.

Akik visszalépnek az államiba

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő tagok kaphatnak csak teljes állami nyugdíjat. Nekik az a teendőjük, hogy még ma, azaz pénteken leadják a magánnyugdíjpénztárukban a nyilatkozatot a visszalépésről, és arról, hogyan rendelkeznek a tagi kifizetésről (ez utóbbi nyilatkozatot május 31-ig lehet megtenni). A hozamot és a tagdíj-kiegészítést ugyanúgy adómentesen vehetik fel a visszalépő tagok (vagy átutaltathatják önkéntes pénztárukba illetve az állami nyugdíjalapba), mint a korábbi visszalépési lehetőségnél. Azért pénteken kell ezt intézni, mert szombaton nem lesznek nyitva a pénztárak. Aki mégis szeretné szombatra tolni a döntést, az a pénztárának címezve az adatlapokat szombaton még postára adhatja. A nyilatkozatok elérhetőek a pénztárak honlapján.

* Helyesbítés, a Dimenzió jelzése alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik