Belföld

Influenza: a nehezén már túl vagyunk

A fővárosban és 11 megyében már tetőzött a járvány. Jelenleg a 15 év alattiak között van a legtöbb beteg.

Magyarország túljutott az influenzajárvány csúcsán – mondta Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos  sajtótájékoztatóján. A fővárosban és 11 megyében már tetőzött a járvány. Három megyében továbbra is emelkedett az influenza miatt orvoshoz fordulók száma.

Március 19. és 25. között a becslések szerint 23 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, csaknem annyian, mint az előző héten. A legtöbb beteget Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében, míg a legkevesebbet Nógrád és Veszprém megyéből jelentették.

Továbbra is a 15 év alattiak között van a legtöbb beteg. Országos átlagban az összes beteg több mint 35 százaléka 15-34 éves, több mint 23 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott, a 60 éven felüliek aránya csaknem 8 százalék volt.

A főorvos azt is elmondta, hogy a 6-12. hét között lezajlott országos járvány során a lakosság két százaléka, mintegy 200 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedések miatt. Kevesebben, mint tavaly, tehát az idei influenzajárvány nem volt olyan intenzív, mint az előző szezonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik