Belföld

Győrben nő, Fehérváron csökken az influenzások száma

Egyre többen fordulnak orvoshoz december végéhez képest, s az influenzaszerű megbetegedések száma is emelkedett.

Győrben nőtt a betegek aránya

Az orvoshoz fordulók és az influenzaszerű megbetegedések száma is egyaránt emelkedett az előző héthez képest Győr-Moson-Sopron megyében, ennek ellenére még nem beszélhetünk járványról és az influenza-aktivitás továbbra is alacsony.

A megyében 12 553 fő fordult orvoshoz, közülük 97 főnél jelentkeztek influenzaszerű tünetek.

Az influenza figyelőszolgálat adatai szerint a betegek 19,59 %- a 14 év alatti, 36,08 %- a 15-34 év közötti – fiatal felnőtt -, 32,99 %- a
35-59 év közötti, 11,34 %-a pedig 60 év feletti.
A morbiditás a Csornai, Kapuvár-Beledi illetve a Sopron-Fertődi Kistérségi Népegészségügyi Intézet területén haladta meg a megyei átlagot.

Dr. Tamás László János, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa a Győr24 megkeresésére elmondta, hozzájuk eddig még nem érkezett influenzás beteg.

Csongrád megyében még nincs járvány

Csongrád megyében még nincs influenzajárvány – tájékoztatta a Szeged24-etaz ÁNTSZ Csongrád Megyei Kirendeltségének járványügyi osztályvezetője.

Tombácz Zsuzsanna elmondta: a hozzájuk eddig beküldött mintákból még nem tenyészett ki az influenza vírus, egyetlen mintából sem volt kimutatható. A járványügyi osztályvezető hozzátette: tudomásuk van arról, hogy Győr-Moson Soron megyében már emelkedett az influenzás megbetegedések száma, de azt nem tudta megjósolni, hogy a kór mikor érkezik meg Csongrád megyébe.

Tombácz Zsuzsanna elmondta azt is: az enyhe időjárás kedvez a vírusok szaporodásának, így az influenzajárvány kialakulásának is. Csongrád megyében azonban egyelőre a felsőlégúti, meghűléses megbetegedések a jellemzőek. Még decemberben az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi főosztályvezetője, Dr. Ócsai Lajos a Szeged24-nek azt mondta: a járványügyi szakemberek január második felére várják az idei influenza szezon kialakulását.

Fejér megyében viszont csökkent az influenzás betegek száma

Csökkent a megbetegedések száma az elmúlt héten Fejérben – derült ki a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének legújabb jelentéséből. A második héten 217 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel: nyolc százalékkal kevesebb volt a beteg, mint a korábbi héten.

A móri kistérségben egy kicsit nőtt az orvoshoz fordulók aránya, ám a dunaújvárosi és fehérvári kistérségben csökkent – a Fehérvár24 információi szerint. A megbetegedések száma azonban mindhárom kistérségben változatlanul jelentősen a járvány küszöbértéke alatt maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik