Belföld

Idén megújul a nemzetközi színházi fesztivál

Formájában és tartalmában is megújul a THEALTER, Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja.

Idén júliusban huszonkettedik alkalommal rendezi meg Szegeden a Magyar Alternatív Színházi Központ Egyesület (MASZK) a Független Előadó-művészeti Szövetséggel (FESZ) – együttműködve a THEALTER fesztivált, amely Magyarország egyetlen évente jelentkező színházi találkozója.

Az idei fesztivál formájában és tartalmában is megújul – tudatták a Szeged24-gyel a MASZK szervezői. Elmondták, hogy idén bevezetik a „ A fesztivál díszvendége”  rangot, mely alapján a FESZ tagságának szavazatai nyomán egy alkotó vagy társulat  bemutatja  repertoárjának legjelentősebb előadásait. Eszerint az idei THEALTER díszvendége a számos díjjal kitüntetett Pintér Béla és Társulata lesz. Újdonság az is, hogy egy felkért válogató a legújabb független színházi előadásokból kiválaszt öt szemleprodukciót a fesztiválra.

A találkozó talán leginkább újító és formabontó vállalkozása az a pályázat, amelyet Szeged négy jellegzetes előre kiválasztott helyszínére írtak ki.  A szervezők a jelentkező alkotóktól olyan produkciók tervezését várják ezekre a helyszínekre, melyek a társadalmi nyilvánosság tereihez, azok problémáihoz kötődnek,  és megszólítják a helyi közösségeket, párbeszédre, együttgondolkodásra ösztönöznek.

A beérkező tervekről egy háromtagú zsűri dönt majd, és a a legígéretesebb négy pályázó lehetőséget és pénzügyi támogatást kap elképzelésének megvalósításához. Az így létrejött új alkotásokból választja ki a zsűri a fesztivál fődíjas produkcióját. A négy kiválasztott helyszín Szeged  négy nevezetessége, egy 101 éves ház, a városháza előtti szökőkút, a Szabadság úszóház a Tiszán, és az egyetem Auditorium Maximuma, ahol a Paál István vezette legendás Szegedi Egyetemi Színpad működött a hatvanas évektől.

Ami a további előadásokat illeti: az idei THEALTER szervezői a fesztivál karakterét megőrizve továbbra is elsősorban Kelet- és Dél-Európa izgalmas színházi produkciói közül válogatnak, és vendégül látnak határon túli magyar alkotókat is.

Színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: például utcaszínház, ingyenes színházi napilap, blog és rádióműsor is kényezteti majd a találkozó vendégeit. Egy ajándékprogrammal pedig a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján is szerepel majd a fesztivál. A szervezők fontosnak tartják, hogy idén egy olyan fesztivált hozzanak létre a független színházi alkotóknak, amely elgondolásában, célkitűzésében és megvalósításában is egyedülálló, és nem csupán a szakma, a kultúrpolitika, hanem legfőképp az utca embere, azaz a közönség számára értékteremtő, életképes és megújulni tudó arcát mutathatja ennek a területnek.

A THEALTER egyébként 1991-ben alkalmi jelleggel indult, majd a kilencvenes évek végére önálló, összetéveszthetetlen arculatú találkozó, a független, alternatív, kísérletező színjátszás legfontosabb hazai művészi és dokumentációs terepe lett.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik