Belföld

Schmitt Pál figyelmeztette Phenjant

A magyar államfő felszólította Észak-Koreát, hogy álljon el a rakétaindítás tervétől.

Magyarország további lépéseket tesz dúsított uránkészlete csökkentésére, folytatja a nukleáris anyagok, illetve létesítmények biztonságának növelését, összhangban annak a csúcsértekezletnek a szellemével, amelyet a napokban rendeznek meg Szöulban – jelentette ki a köztársasági elnök a Yonhap hírügynökségnek adott interjújában.

Az MTI által idézett szöveg szerint Schmitt Pál aggasztónak nevezte, hogy Észak-Korea ismét rakétaindítást tervez, ezzel “egyértelműen megsérti” a Biztonsági Tanács azon határozatát, amely megtiltotta, hogy bármilyen célból ballisztikus rakétát indítson el. Budapest felszólítja Phenjant, hogy azonnal álljon el ettől a tervétől, tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, köztük annak, hogy engedelmeskedik a BT határozatainak – tette hozzá a magyar államfő.

Phenjan március 16-án jelentette be, hogy Kim Ir Szen születésének 100. évfordulója alkalmából április 12. és 16. között a Földet megfigyelő műholdat bocsát fel. Az ENSZ és az észak-koreai atomprogramról Phenjannal tárgyaló Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea egyaránt úgy véli, hogy Észak-Korea valójában ballisztikus rakétakísérletre készül.  A nemzetközi tiltakozások ellenére Észak-Korea nukleáris főtárgyalója Pekingben közölte, Phenjan nem áll el szándékától.

Japán készenlétbe helyezi rakétavédelmét az észak-koreai műholdfellövés miatt: Tanaka Naoki nemzetvédelmi miniszter pénteken parancsot adott a szárazföldi Patriot és a haditengerészeti Aegis védelmi rendszerek előkészítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik