Belföld

SZVE: Gorcsev Iván-díjat Schmitt Pálnak!

A szegedi egyesület Rejtő Jenő egyik regényének főszereplőjéhez hasonlítja a magyar államfőt.

A szegedi Szabad Város Egyesület (SZVE) azt javasolja, hogy Schmitt Pált tüntessék ki a Gorcsev Iván-díjjal. Az egyesület szerint az államfő kisdoktori fokozatának megszerzésével kétségbevonhatatlanul méltóvá vált erre a kitüntetésre.

Gorcsev Rejtő Jenő egyik könyvének főhőse. A tizennégykarátos autó című regényében ezt írja„ Gorcsev Iván a Rangoon teherhajó matróza még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt talán szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte el, Noah Bertinus professzortól, akinek ezt a kitüntetést Stockholmban, néhány nappal előbb, a svéd király nyújtotta át, de végre is a kákán csomót keresők nem számítanak; a lényeg a fő: hogy Gorcsev Iván igenis huszonegy éves korában elnyerte a Nobel-díjat.”

Az SZVE közleményében felhívja a Szegeden tartózkodó Nobel-díjasok figyelmét, hogy „semmiképpen se kártyázzanak Schmitt Pállal!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik