Belföld

Tojásszegény tészta miatt büntették a Tescót

Hiányosan tüntették fel a gyártó adatait és a jelzett tojásmennyiségnek is csak töredékét tartalmazták a „Nagyi tésztája" logó alatt forgalmazott termékek, ezért több mint 800 ezer forintos büntetést szabtak ki az áruházláncra.

A Vidékfejlesztési Minisztérium kedden közölte, hogy az élelmiszer-jelölés kötelező szabályainak megsértése megtiltotta a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a „Nagyi tésztája 4 tojásos száraztészta” nevű termékek forgalmazását.

A hivatal munkatársai a Tesco vecsési áruházában találták azokat a száraztésztákat, amelyek jelölése nem felel meg a vonatkozó előírásoknak. A „Nagyi tésztája” logó alatt forgalmazott termékek csomagolásán ugyanis a gyártó neve mellett nincs feltüntetve a címe, ami az európai uniós és hazai előírásokat is sérti.

A hatóság ezért az összes Tesco áruházban megtiltotta a hiányos jelölésű száraztészta forgalmazását, és kivonatta a forgalomból a 45 ezer csomag, összesen mintegy 22500 kg tésztát. Valamennyi „Nagyi” elnevezésű száraztésztafajtából mintát is vettek. A laboreredmény arra is rávilágított, hogy a termékek a feltüntetett tojásmennyiség negyedét sem tartalmazzák.

A jelölési és a minőségi hiányosságok miatt a Tesco Global Zrt.-re több mint 800 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki az igazgatóság illetékes hivatala, ezenkívül a kivonás és visszaszállítás költségeit is fedezniük kell.

A Tesco mai közleménye szerint a szóban forgó tészta nem sajátmárkás termékük, így a gyártási folyamat rendszeres ellenőrzésére nem jogosult az áruházlánc. Hozzáteszik, hogy amikor a minőségi problémákra fény derült, azonnal levették a kérdéses termékeket az összes áruházuk polcairól, és a hatóság által kirótt bírságot is megfizették. Az ellenőrzés ugyanakkor nem állapított meg olyan minőségi problémát, amely a fogyasztók egészségét a legcsekélyebb módon is veszélyeztetné – hangsúlyozza közleményében a Tesco.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik