Belföld

Elsöprik-e Iványiék iskoláját?

Nincs veszélyben a Magyar Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott kisegítő iskola – vélik a kormánypárti orosháziak.

Az érintetteknek azonban más a véleményük. Nem kapott ugyanis egyházi státuszt az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) sem a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által „jogi remekműnek” minősített egyházi törvény első, az Alkotmánybíróság által elmeszelt tavaly decemberi körében, sem a másodikban. A tavaly decemberi 14 után február 27-én újabb 18 vallási közösség egyházi elismeréséről voksolt a parlament, ezek közt azonban a MET – a szocialisták ajánlása ellenére – nem szerepelt.

Épp ezért Varga Zoltán orosházi szocialista képviselő egy helyi, a MET által működtetett kisegítő iskola megmentése ügyében lépett fel nemrég a békési iparvárosban. Varga januárban arra kérte a Békés megyei város polgármesterét – egyben kormánypárti országgyűlési képviselőjét –, Dancsó Józsefet, hogy mentse meg az evangéliumi testvérközösség által működtetett, fogyatékos gyerekeket oktató iskolát. Azt kérte a városvezetőtől, hogy „hasson” ebben a kérdésben fideszes képviselőtársaira. A szocialista parlamenti képviselő jelezte: ha a MET nem kap egyházi státuszt, akkor veszélybe kerül az iskola jövőbeli működtetése.

A válasz nem késett sokat. A Fidesz orosházi városi elnöksége úgy vélte, a helyi szocialisták részéről szerencsés lenne, „ha eldöntenék végre, hogy egy oktatási intézmény fenntartására alkalmas az egyház, vagy nem alkalmas? Tavaly ilyenkor az volt a szocialisták legfőbb kritikája a városvezetéssel szemben, hogy az a történelmi egyházak bevonásával színesíteni kívánja Orosháza oktatási kínálatát. Ezzel szemben ma azért kongatják a vészharangot és keltenek pánikot, mert éppen egy egyházi intézmény sorsát féltik” – írták közleményükben. Hozzátették: a parlamenti döntés az egyházak nyilvántartásba vételéről szól majd, és nem az általuk fenntartott intézmények finanszírozásáról. „Az orosházi MSZP tudatosan keveri össze ezt a két területet, hiszen az intézmény működése nincs közvetlen összefüggésben a fenntartó egyház státuszával” – írták. Aztán leszögezték: elhivatottak a Wesley-iskola működtetése iránt. Dancsó József polgármester és országgyűlési képviselő a narancs.hu megkeresésére nem reagált.

A cikk további részletei itt érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik