Belföld

Schmitt: több mint 150 ezren kaptak magyar állampolgárságot

Schmitt Pál köztársasági elnök ezt Brüsszelben jelentette be,kárpátaljai magyar festőművészek kiállításának megnyitóján.

Kapcsolódó cikkek

Meghaladta a 150 ezret azon határon túli honfitársak száma, akik megkérték és megkapták a magyar állampolgárságot – jelentette be Schmitt Pál köztársasági elnök kedden Brüsszelben, kárpátaljai magyar festőművészek kiállításának megnyitóján felszólalva.

Hozzátette: hamarosan “el fogunk jutni 300 ezerig”. Kiemelte azt is, hogy nem csak a szomszédos országokban élő magyarok, hanem távolabb élők is lépéseket tettek az iránt, hogy “eddig meglévő erkölcsi, lelki kötődésüket jogi kötődéssé is váltsák”.

Kifejtette, hogy ezzel is erősítik a magyar nemzetben mindig is meglévő szeretetet, szolidaritást és kohéziót.

Emlékeztetett, hogy az új alkotmány különös hangsúllyal kezeli a határon túl élő magyarokat, egyértelművé teszi azt, hogy a nemzetet egynek és oszthatatlannak kell tekinteni, felelősséget vállalva a határon túli magyarságért is.

A Kárpátaljai Révész Imre Társaság festőművészeinek tárlatával kapcsolatban – amelyet a brüsszeli Balassi Intézet és nemzeti kisebbségek Brüsszelben működő európai érdekképviseleti irodája (HUNINEU) rendezett – Schmitt Pál hangoztatta: a magyar művészet bármelyik európai országgal lépést tart, az unióba hozott művészeti örökség ugyanúgy büszkévé teheti az országot, mint a tudományos örökség vagy a nyelvi és néprajzi gazdagság.

A kiállításon Benkő György, Kopriva Attila, Magyar László, Efrán Ferenc, Veres Ágota, Imre Ádám, Gogola István, Gogola Zoltán, Szocska László alkotásai láthatók.

A megnyitón a művészek nevében szóló Efrán Ferenc elmondta, hogy a 21 éve alakult Révész Imre Társaság tagjai később egy nagyobb léptékű kiállítást is terveznek Brüsszelben.

Úgy vélte, a nemzeteket elsősorban az alapján ítélik meg, hogy milyenek a művészeti eredményei. Magyarországnak a téren “nem kell, hogy kisebbségi érzése legyen, mert a művészet, amelyet képvisel, nagyon magas szintű” – fogalmazott Efrán Ferenc.

Kiss Antal, a HUNINEU vezetője elmondta, hogy a Balassi Intézettel közösen szervezett kiállítás irodájuknak az Autonómia Klub című sorozatába illeszkedik.

Beszámolt arról is, hogy az iroda mostantól minden évben egy-egy kárpátaljai, székelyföldi és délvidéki fiatalt lát vendégül három-három hónapra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik