Belföld

ORFK: megvan minden 2006-os videó

A 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el - jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK)szóvivője hétfőn.

Makula György közölte: az ORFK még 2010-ben minden dokumentációt, beleértve a videofelvételeket is, átadta a történteket vizsgáló országgyűlési albizottságnak és Balsai István miniszterelnöki megbízottnak, így egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg az ORFK-t, hogy a Magyar Nemzet hétfői számában Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbírót idézve azt írta, a rendőrség a 2006 őszén készített felvételeket “a brutális őrizetbe vételekről”, azonban ezeket feltehetően még a kormányváltás előtt eltüntették, megsemmisítették, mivel “a kirívó törvénytelenségeket” bizonyították volna.

A lap emlékeztetett, hogy Völgyesi Miklós, aki közreműködött a Balsai-jelentés elkészítésében, tavaly terrorcselekmény gyanújával tett büntetőfeljelentést a 2006 őszi rendőri erőszak miatt, ehhez feljelentéskiegészítést nyújt be a most nyilvánosságra került felvételek miatt. A Hír Televízió pénteki Célpont című műsora két olyan rendőrt kutatott fel, aki a 2006. október 23-i nemzeti ünnepen a megemlékezőkre lövöldözött. Egyikükről egy rendőrségi felvételt is bemutattak, amelyen az látható, hogy rálő az őt fényképező emberre.

Az ORFK szóvivője a napilapban közöltekre megjegyezte: a 2006-os eseményekkel összefüggésben több vizsgálati jelentés is készült, ezek részletekbe menően elemzik az akkor végrehajtott rendőri intézkedéseket. Hozzátette: a rendőrség legutóbb 2010-ben adta át az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága “a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló” albizottságának, valamint Balsai István miniszterelnöki megbízottnak az ORFK központi irattárában meglévő teljes dokumentáció hitelesített másolatát, beleértve a video- és hangfelvételeket is; a 2006-os eseményekkel kapcsolatban indult büntetőeljárások lefolytatásához a nyomozást végző katonai ügyészségek is megkapták az iratokat és felvételeket.

“Azóta egyetlen irat vagy felvétel sem tűnt el a rendőrségi dokumentumok közül” – jelentette ki.

Makula György megjegyezte, az iratok mennyisége több mint 1,5 iratfolyóméter, a dokumentáció 4432 lapot, 29 elektronikus adathordozót és 5 db videokazettát tartalmazott.

Völgyesi Miklós tavaly októberben tett feljelentést a legfőbb ügyésznél a Balsai-jelentésre hivatkozva a tömegoszlatásokkal kapcsolatban. A beadványt a Katonai Főügyészség a Debreceni Katonai Ügyészségnek küldte meg, ahol tart a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban a rendőrségi vezetők cselekményeinek vizsgálata.

Az időközben alkotmánybíróvá választott Balsai Istvánt még országgyűlési képviselőként bízta meg 2010. július elsején Orbán Viktor kormányfő azzal, hogy miniszterelnöki megbízottként készítsen jelentést a 2006 őszén történt erőszakos rendőri fellépésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik