Belföld

Lazítottak a fegyvertartás szabályain

A fegyvertartás könnyítéséről szavazott az Országgyűlés. A törvénymódosítás elsősorban a vadászoknak és a sportlövőknek kedvez.

Az Országgyűlés 278 igen szavazattal, 19 nem és 30 tartózkodás mellett hétfőn elfogadta a lőszerekről és a lőfegyverekről szóló törvény módosítását, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter közösen kezdeményezett. Ennek fényében endedélyezik például a házilagos lőszerszerelést és – újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. Ezt azonban csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet majd végezni és csak saját szükségletre.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, illetve a Magyar Vadászkamara jogásza az MTI-nek korábban azt mondta, már többször próbálták elérni a fegyvertörvény módosítását a “feleslegesen bürokratikus” előírások, illetve a rendőrségre is “felesleges plusz terheket” rovó szabályok miatt. A változások 57 ezer vadászt és több ezer sportlövőt érintenek.


Fotó: MTI / Kollányi Péter

Kis mértékben változnak

A jogszabály szerint amennyiben a rendőrség bevonja egy vadász fegyvertartási engedélyét, akkor arról hivatalosan és kötelezően értesítenie kell az illetékes vadászati hatóságot. Ezt eddig az adatvédelmi törvény nem tette lehetővé. Kis mértékben ugyan, de változik azoknak a bűncselekmények és szabálysértések köre is, amelyek esetén a fegyvertartási engedélyt bevonhatják. Az előbbi esetében 20 évről 8 évre, míg az utóbbi esetében 2 évről 1,6 évre mérséklődik a korlátozás. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Magyar Vadászkamara szerette volna, hogy a szabálysértéseknek ne legyen ilyen jogkövetkezménye. Álláspontjuk szerint ugyanis ezeknek a cselekményeknek az elkövetői kevéssé veszélyesek a társadalomra. Mindemellett csökken annak az időtartama, ameddig valaki nem kaphat fegyvertartási engedélyt, ha szerepel a bűnügyi nyilvántartásban.

Az említetteken túl sokkal egyszerűbb lesz az új fegyver vásárlása is, de csak akkor, ha valakinek már van fegyvertartási engedélye. A jogszabály értelmében ugyanis már nem kell a rendőrségtől előzetesen megszerzési engedélyt kérni. A vadászoknak eddig minden egyes vásárlásnál külön engedélyt kellett szereznie. Könnyítés az is, hogy az első fegyver vásárlása előtt lehetőség lesz arra, hogy a rendőrség szerezze be a szükséges igazolásokat. Az egyik legjelentősebb változás továbbá az lehet, hogy ezután a fegyvertartási engedély visszavonásig lesz érvényes, azaz megszűnik a jelenlegi gyakorlat, miszerint ötévente meg kell újítani azt. Visszaállítanák a méltányosságot is, amely szerint a rendőrségnek lesz mérlegelési lehetősége és kisebb súlyú vétség esetén nem kellene kötelezően bevonnia a fegyvertartási engedélyt.

Sportlövőknek nincs korlát

A sportlövők esetében eltörlik a megvásárolható és tartható fegyverek mennyiségére vonatkozó korlátozást, ezen felül mérsékelnék azt az időt, amennyit a lövőnek tagként el kell töltenie az egyesületben ahhoz, hogy saját fegyvert vehessen. Eddig erre három évet kellett várniuk az érintetteknek. Mindemellett lazul az ideiglenes fegyverátadás adminisztrációja, egyszerűbbé teszik a lőfegyver szállítását, és változnak a fegyvertárolás szabályai is.

Kontrát Károly belügyi államtitkár korábban azt mondta, az indítvány hozzájárul a fegyvertartás szabályainak betarthatóságához. Kitért arra is, hogy a 2004-ben megalkotott  törvény már akkor is számos problémával küzdött, mindenekelőtt vadászati és sportlövészeti fegyverek tartásánál merültek fel problémák. Beszélt arról is, hogy a lőfegyverrel elkövetett bűncselekményeket legnagyobb számban illegálisan szerzett fegyverekkel követik el Magyarországon, az engedéllyel tartott fegyvereket ritkán használják ilyen célra.  Azok egyébként, akik szándékos, személy elleni erőszakot követtek el, és akiket társadalomra veszélyes bűncselekményekért jogerősen elítéltek, biztosan nem tarthatnak fegyvert.


Fotó: Northfoto

A Jobbik többet akart

A Fidesz szükségnek tartotta a jelenleg hatályos szabályok megváltoztatása, az MSZP pedig korábban úgy nyilatkozott, hogy alapvetően támogatni tudják az indítványt. A Jobbik úgy vélte, a javaslat lehetett volna bátrabb. Elsősorban azt kifogásolták, hogy nem került bele az otthonvédelmi fegyvertartás lehetősége. Az LPM politikusai pedig úgy látták, jó és rossz elemeket is belevettek az előterjesztésbe.

A parlament Pintér Sándor zárószavazás előtti módosító javaslatának elfogadásával arról is határozott, hogy a filmgyártási célra rendelt lőfegyverekre vonatkozó új előírásokat azonnal hatályba lépteti. Ezt a belügyminiszter azzal indokolta, hogy a Magyarországon megvalósítani tervezett nagyszabású filmes produkciók zökkenőmentes lebonyolítása biztosítható legyen.

A törvény egyes rendelkezései a kihirdetését követő napon, más paragrafusai május 1-jén lépnek hatályba.

A fegyvertartásra vonatkozó szabályok egyébként két éve, 2010 márciusában, a Bajnai-kormány idején estek át egy jelentős szigorításon. Mindez azután történt, hogy előző ősszel  egy 23 éves fiatal ámokfutásba kezdett a pécsi egyetemen. A biofizikai laborban egyszerűen előkapta maroklőfegyverét, és tüzet nyitott. Egyik csoporttársát megölte, három embert pedig megsebesített. Pár hónappal később a rendőrség bejelentette: elkaptak egy 22 éves, ugyancsak egyetemi hallgatót, aki gyanújuk szerint arra készült, hogy egy bevásárlóközpontban vagy egy campusban tervezett hasonló akciót. Összesen 22 emberrel akart végezni, éppen annyival, amennyi idős akkor volt. A fiatal egyébként belépett egy sportlövő-egyesületbe, így sikerült fegyvert szereznie.

Az akkori szabályozás szerint hároméves sportlövői tevékenységhez, illetve pszichológiai vizsgálathoz kötötték a fegyvertartási engedélyt. Ezen felül döntöttek arról, hogy a rutintalanabb sportlövők nem vihették haza fegyverüket, azokat vagy a klubban, vagy a rendőrségen tárolhatták csak. Egyes vélemények szerint a szigorításnak ez a része elhibázott döntés volt, mivel visszavetette az egész sportágat. A fegyverszerzés szabályain egy évvel később, vagyis tavaly tavasszal már enyhítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik