Belföld

Mackós celebinvázió

Több mint félszáz mackót adtak össze magyar celebek, a jó ügyért. Mackókból lesz mackógyár.

Talán soha nem volt ennyi celeb egyszerre egy buszpályaudvaron, mint ma. Történt ugyanis, hogy a híres műsorvezető Kárász Róbert jótékonykodásra hívta őket a Design Terminálra, vagyis az egykori Erzsébet téri buszpályaudvarra. A délutános műszaknak jeleznénk, hogy Kárász nem akármilyen figura. Teljesítményét akkor tudjuk, igazán értékelni, ha az alábbi videóban úgy a hetedik percre tekerünk.

Törőcsik

De ne révedjünk a múltba, mint vélhetően Törőcsik Mari, aki a rendezvény elején igencsak elárvultan üldögélt egy sarokban. A fotósok az „igazi” hírességekre voltak kíváncsiak. Csak Gubás Gabi ült le a Kossuth-díjas művésznővel csevegni egy kicsit. A szemfüles fotósok persze rögtön felismerték. Mármint a fiatal művésznőt. Így ha szerencsénk van, a jövő heti magazinokba talán Törőcsik is bekerül.


Fotók: Neményi Márton

Celebkabala

A celebek mackóinak begyűjtése és kiállítása egyébként valóban nemes célt szolgál. Ahogyan Kárász a megnyitón elmondta, a “Fogadj örökbe egy macit!”, egy munkahelyteremtő program része. A félszáz celebkabalát ugyanis elárverezik, és kivételesen nem szétosztják a szegények között a pénzt, hanem fogyatékkal élőknek akarnak munkahelyet teremteni. Ami – valljuk be – nemes cél.

Személyesen

„A gyűjtés fél éven keresztül zajlott, Kárász Róbert és a kampány háziasszonya, Brózik Klári, a Jóban rosszban volt sztárja, személyesen is találkoztak azzal az 56 hírességgel, akik vállalták, hogy macijuk felajánlásával csatlakoznak a kezdeményezéshez.”- írja a rendezvény sajtóanyaga. Miután elárverezték az állatokat, egy olyan macikat gyártó manufaktúra létrehozása a cél, amely teljes technikai felszereltséggel nyújtana munkahelyet a megváltozott munkaképességűeknek.

Üzlet ez

Sok szorgos kéz élesztené tehát újjá a magyar játékmackó gyártást. Retteghetnek az angol vidék Teddy Bear gyárai és a kínai gyerekmunkások. A helyszínen nem volt egyértelmű, hogyan akarják majd értékesíteni a plüssállatokat, de program igényes kísérőfüzete ebben is eligazított minket. A Budapesti belvárosban egy maci shopot tervez a tv2 riportere.


Medveczky Ilona a mackógyártásért

47000

Minden fanyalgás ellenére az ötlet jó. Ma Magyarországon több mint fél millió megváltozott munkaképességű ember él. Csak 10-15 százalékuk kap valamilyen munkát. És persze tudjuk, hogy meg lehet élni 47 ezer forintból is, de ha az embernek mondjuk nincs meg mindene, hogy ároktisztítással közmunkát végezzen, akkor akár éhen is hallhat.

Valahol egy lány

A Design Terminálban a tordasi Szivárvány Együttes színesítette a programot. A zenekar értelmileg akadályozott emberekből alakult . Most profi énekesnőket kaptak maguk mellé. Gubás Gabi, Tolvai Renáta és Tóth Vera olyan szimbiózisban mozgott velük a színpadon, mintha mindig is együtt zenéltek volna. A mindenkinek ismerős dallam az MTI vezérigazgatóját is elragadta. Leginkább a szürreális jelző illik arra jelentre, amikor azt énekelte, „a királyé nem leszek, nem leszek, akkor inkább elmegyek, elmegyek, soha vissza nem jövök, nem jövök már”. Szerencsére a szám után mindenki elment az emeletre mackókkal fényképezkedni.

Tordasi Szivárvány zenekar:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik