Belföld

Konferencia Szegeden: az Európai Unió a gazdasági válság nagy vesztese

EU-ban megnőtt a munkanélküliek száma és szinte felrobbant az államadósság.

Az Európai Unió tekinthető a 2008-ban kezdődött gazdasági-pénzügyi válság nagy vesztesének, s most kérdés, hogy a föderalizmus irányába tett lépésekkel sikerül-e orvosolni a problémákat – mondta Pierre Verluise, a Párizsi Sorbonne Egyetem professzora szerdán Szegeden.

Ázsia lényegében már túl van a 2008-ban kezdődött válságon, az USA-ban is elkezdődött a kilábalás, a legnagyobb vesztes az EU, ahol megnőtt a munkanélküliek száma és szinte felrobbant az államadósság – hangsúlyozta a politikai földrajz kutatója a Szegedi Tudományegyetemen működő Europe Direct Iroda által szervezett Gazdasági kormányzás az Európai Unióban című tanácskozáson.

A válság felerősítette az európai ellentéteket, a feltörekvő országok – mint Kína és India – pedig egyre nagyobb teret nyertek – tette hozzá.

A problémákra adott válaszként lehetséges egyfajta elmozdulás a gazdasági és akár a politikai föderalizmus irányába. A kérdés kapcsán azonban a szakember szerint nem alakult ki valódi demokratikus vita.

A professzor rámutatott, a politikusok gyakran kijelentik, az EU gazdasági nagyhatalom, de ez inkább propaganda, egyetlen valós kereskedelmi hatalom van az unióban: Németország, húsz tagállam külkereskedelmi mérlege pedig rendre deficites.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik