Belföld

Százmilliós támogatás a díjhátralékosoknak

A dél-alföldi áramszolgáltató és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat százmilliós támogatást nyújt a hátralékosoknak – jelentették be Szegeden a szervezetek vezetői.

Százmillió forinttal támogatja az EDF DÉMÁSZ a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hátralékkezelő programját. A pénzt a dél-alföldi áramszolgáltató területén élő rászoruló családok kapják – jelentette be az EDF DÉMÁSZ elnök-vezérigazgatója. Thierry le Boucher közölte: nem ez az első közös akciójuk a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, tavaly is volt hasonló programjuk.

A cég vezetője azt mondta: a társaság célja, hogy a villamosenergia-szolgáltatás, amely alapvető szükséglet, a legszegényebb társadalmi csoportok számára is elérhető legyen, és védjék a legsebezhetőbb ügyfeleket.  Az áramszolgáltató egyébként mintegy tizenkétezer védendő ügyfelet tart nyilván területén. A Szeged24 kérdésére a cég vezetői azt is elmondták: az EDF DÉMÁSZ mintegy 775 ezer ügyfélnek szolgáltat áramot, több mint harmincezer kilométer hosszú hálózaton.

A cég összes kintlevősége mintegy három és fél milliárd forint. Ebből százezer lakossági fogyasztónak van adóssága, fejenként harmincezertől több százezer forintos nagyságrendig. Rajtuk kíván segíteni a mostani program. Thierry le Boucher kiemelte: nem ajándékot adnak, hanem segíteni akarnak abban, hogy a rászorulók elfogadhatóbb életet tudjanak élni.

Céljuk pedig a megelőzés, ezért a százmilliós adomány mellé egy olyan biztosítás is társul, amelynek segítségével, ha az ügyfél bajba kerül, a biztosító kifizeti a számláját. A rendkívüli időjárás miatt egyébként az áramszolgáltatónál kikapcsolási moratórium van érvényben. Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke az „élet üzenetének” nevezte a programot, amely a bizalom jegyében fogant. Győri-Dani Lajos, a szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke arról tájékoztatott: a szolgálat közvetítő, bonyolító szerepet játszik a programban, melynek célja, hogy tartósan fogyasztó maradjon mindenki.

A nehéz helyzetben lévő családok február 15-étől pályázhatnak a segítségre. Győri-Dani Lajos azt mondta: mintegy tízezer pályázatra számítanak, amelyeket folyamatosan bírálnak el várhatóan szeptemberig, mert úgy kalkulálnak: nagyjából addig tart ki a százmilliós segítség. A pályázat egyébként az interneten érhető el, a halozat.maltai.hu oldalon, de a szeretetszolgálat munkatársai tisztában vannak azzal, hogy a szegény családok nem mindegyike rendelkezik internetelérhetőséggel. Ezért  a programba bevonták az állami és civil segítő szolgálatokat is, amelyek közreműködésével  elérhető lesz bárki számára a hátralékkezelő program.

Győri-Dani Lajos azt is elmondta: a programban olyan családok vehetnek részt, akiknél már kikapcsolták az áramot vagy kikapcsolási értesítőt kaptak. Azok is jelentkezhetnek, akiknél ilyen nem történt, de tartozást halmoztak fel, és olyanok is, akik nehezen tudják kifizetni áramszámlájukat. Az alelnök hangsúlyozta, hogy az adósoknak is aktívaknak kell lenniük: legalább ötvenszázalékos önerőt kell felmutatniuk ahhoz, hogy a maradék tartozásaikat kifizesse a Máltai Szeretetszolgálat.

A közös támogatási program figyelmet fordít arra is, hogy a kikapcsolás később is megelőzhető legyen, ezért a támogatásban részesülők egy csoportját életvezetési tanácsokkal segítik, takarékosságra tanítják, és az érintettek sorsát nyomon követi a szeretetszolgálat. Győri-Dani Lajos hozzátette: harminc család esetében egy komplex családkezelő programot is tervez a szeretetszolgálat. Az adósságkezelő program pályázatán nyertes fogyasztókkal márciustól  kezdődően köt szerződést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik